U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 7, 2-3.9b-12

Gospodine, Bože moj, tebi se utječem:

od svih progonitelja spasi me, oslobodi,

da mi dušu ne zgrabe kao lav

što razdire, a nema tko da izbavi.

 

Gospodine, dosudi mi pravo po pravosti mojoj

i po nevinosti koja je u meni.

Dokrajči bezakonje zlotvora, pravedna učvrsti,

pravedni Bože koji proničeš srca i bubrege.

 

Meni je štit Bog,

koji spasava čestita srca.

Bog je pravedan sudac,

on povazdan prijeti.

 

Evanđelje: Iv 7, 40-53

Kad su neki iz naroda čuli te riječi, govorahu: “Ovo je uistinu Prorok.” Drugi govorahu: “Ovo je Krist.” A bilo ih je i koji su pitali: “Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?” Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke. Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše: “Zašto ga ne dovedoste?” Stražari odgovore: “Nikada nitko nije ovako govorio.” Nato će im farizeji: “Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona – to je prokleto!” Kaže im Nikodem – onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: “Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?” Odgovoriše mu: “Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.” I otiđoše svaki svojoj kući.

 

Meditacija

Gdje i kako imamo priliku „sjesti Bogu do nogu“ i slušati njegove riječi? Tko želi čuti, mora najprije umjeti šutjeti!

Naša nas neprestana grčevita užurbanost često u tome prijeći. Opsjednuti smo mislima i planovima koji posve ispunjavaju naš duh.

Tko želi, međutim, čuti tih, nenametljiv Isusov glas, taj mora od vremena do vremena potisnuti u stranu sve ono čime je inače toliko zaokupljen, mora se smiriti kako bi iznutra bio „prazan“ i spreman da prima.

Kroz šutnju govori Gospodin! Često iz šutnje dolazi unutarnja bistrina; a ponekad u određenoj situaciji progovori i riječ evanđelja.

 (Ivan Zirdum; Riječi za svaki dan u godini; Đakovo, 1994.)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno