30. 7.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 119, 57.72.76-77.127-130
Dio je moj, Gospodine – rekoh – da tvoje čuvam riječi.
Draži mi je zakon usta tvojih no tisuće zlatnika i srebrnika.

Tvoja ljubav nek mi bude tješiteljicom
po obećanju koje si dao sluzi svom.
Nek dođe na me milosrđe tvoje da poživim,
jer zakon tvoj moja je naslada.

Stoga ljubim zapovijedi tvoje
više no zlato, zlato čisto.
Zato hodim po odredbama tvojim,
mrski su mi svi lažni putovi.

Divna su tvoja svjedočanstva,
stoga ih čuva duša moja.
Objava riječi tvojih prosvjetljuje,
bezazlene urazumljuje.

Evanđelje: Mt 13, 44-52
U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.
Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

MEDITACIJA
Biser je Isus kojeg kada pronađemo odlučimo ga „ljubomorno“ čuvati i ovisiti samo o tom blagu. Nije nam ovdje rečeno da prodamo kuće i polja i sve što imamo materijalno, nego da ne budemo o tom ovisni; da naša jedina ovisnost bude Isus.
I mi smo na neki način pismoznanci, čitamo i proučavamo Pismo i na taj način pokušavamo živjeti. Stoga imamo veliku odgovornost jer ne smijemo tumačiti i zloupotrebljavati Riječi Sv. Pisma u neku svoju korist. Također, imamo veliku odgovornost živjeti po tim riječima. Budimo oprezni kakve ćemo ribe biti da nas ne bi pri ulovu stavili u pogrešnu košaru.

MOLITVA
Isuse blaga i ponizna srca
Učini srce moje po srcu svome.

Preporučeno