13.8. 2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 85, 9ab.10-14

Da poslušam što mi to Gospodin govori:
Gospodin obećava mir.
Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje
i slava će njegova prebivati u zemlji našoj.

Ljubav će se i vjernost sastati,
pravda i mir zagrliti.
Vjernost će nicat iz zemlje,
pravda će gledat s nebesa.

Gospodin će dati sreću,
i zemlja naša urod svoj.
Pravda će stupati pred njim,
a mir tragom stopa njegovih.

 

EVANĐELJE; Mt 14, 22-33

I odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam. Lađa se već mnogo stadija bila otisla od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hoda po moru, prestrašeni rekoše: ”Utvara!” i od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: ”Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se! Petar prihvati i reče: ”Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!” A on mu reče:”Dođi!” I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne; ”Gospodine, spasi me!” Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: ”Malovjerni, zašto si posumnjao? Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: ”Uistinu, ti si Sin Božji!”

 

TIŠINA

Bog govori svakome od nas osobno. Pročitaj Evanđelje nekoliko puta, a zatim slušaj.

 

MEDITACIJA

Kad spazi vjetar, poplaši se.

Koliko je u našem životu bilo novih ideja, inicijativa, planova, odlučnih trenutaka. A što bi od svega? Kako je naš život mogao biti drugačiji! Ali tada nismo iskoristili vrijeme. Zapravo, željeli smo to, no iskrsnula je prva poteškoća, pa treća, pa deseta i svemu je bio kraj. Bili smo poput mimoze. Išli kroz život uvrijeđeni, jer nam nisu iskazali priznanje, povrijeđeni od ljudi, koji su nam bacali klipove pod noge. Začas smo planuli kao slama, ali se začas i ugasili. Splasnulo je oduševljenje, utrnule su varnice duha. Tromi smo i jednostavno nam se ne da svladavati uvijek nove zapreke na putu. Pogledamo li u svoj život- kako je sve trebalo izgledati drugačije! Pogledamo li u povijest svog naroda, nedavnu ili davnu- kako je sve moglo poteći drugačije- da smo bili odlučni i postojaniji.

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

 

MOLITVA

Gospodine, našu životnu lađu zapljuskuju različite oluje sa svih strana. Često klonemo od straha pred neizvjesnošću. Učvrsti našu vjeru, pruži svoju desnicu i spasi nas!

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno