29. 8. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 71, 1-6b.15ab.17

Tebi se, Gospodine, utječem,
ne daj da se ikada postidim!
U pravdi me svojoj spasi i izbavi,
prikloni uho k meni i spasi me!

Budi mi hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja:
jer ti si stijena i utvrda moja.
Bože moj, istrgni me iz ruke zlotvora,
iz šake silnika i tlačitelja.

Jer ti si, o Gospodine, ufanje moje,
Gospodine, uzdanje od moje mladosti!
Na te se oslanjam od utrobe;
ti si mi zaštitnik od majčina krila:

Usta će moja razglašavati pravednost tvoju,
povazdan pomoć tvoju.
Bože, ti mi bijaše učitelj od mladosti moje,
i sve do sada naviještam čudesa tvoja.

 

Evanđelje: Mk 6, 17-29

U ono vrijeme: Herod bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: »Ne smiješ imati žene brata svojega!«, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao.

l dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: »Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!« I zakle joj se: »Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.« Ona iziđe pa će svojoj materi: »Što da zaištem?« A ona će: »Glavu Ivana Krstitelja!« I odmah žurno uđe kralju te zaište: »Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!«

Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika ne htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu i uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.

 

MEDITACIJA

Herod se boji da bi Ivan mogao protiv njega nahuškati narod i stajati ga vlasti. Herodijada, njegova protupravna žena, želi Ivana skloniti s puta, kako bi ušutkala glas koji joj predbacuje. Njezina kći je marioneta u majčinoj ruci, koja dopušta da bude oruđe ubojstva u majčinoj ruci. Dakako da svi koji su sudjelovali u tome ubojstvu znaju da je riječ o zločinu. Zašto ga ipak čine? Jesu li uznici svijeta u kojemu ljudi jedni druge izdaju, jesu li zapleteni u mreži moći, nemoći, nagona? Nismo li i mi često sputani u isprepletenoj mreži i ne trebamo li nekoga tko će nas iz nje izvući? Upravo k takvim ljudima je Isus došao – ne da bi ih gurnuo dublje u njihov grijeh, nego da bi im dao snage da se grijeha oslobode. No najprije je nužno spoznati i priznati vlastiti grijeh. I Isus je, kao i Ivan, bio ušutkan. No njegovu se ljubav nije dalo ubiti. On živi i dalje. Među nama je kad jedni drugima pomažemo izići iz zamršenosti i sputanosti te kad slijedimo glas svoje savjesti, umjesto da ga ušutkamo.

(izvor: http://www.benedictus.info/)

 

Molitva

Bože života, mi određujemo što ćemo staviti u središte svojega života. Samim tim odlučujemo i što ćemo gurnuti na njegov rub. Daj da podignemo svoj pogled i glas te uvidimo i spriječimo samovolju koja ubija ljude.

 

ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA

UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOME.

Preporučeno