6.10.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 79, 1-5.8-9
Bože, pogani, evo, provališe u baštinu tvoju,
tvoj sveti Hram oskvrnuše,
pretvoriše Jeruzalem u ruševine.
Trupla tvojih slugu dadoše za hranu pticama nebeskim,
meso tvojih pobožnika zvijerima zemaljskim.

Krv im ko vodu prolijevahu oko Jeruzalema,
i ne bijaše nikoga da ih pokopa.
Postadosmo sramota susjedima svojim,
podsmijeh i ruglo svima oko nas.
Dokle još, Gospodine? Zar ćeš se svagda srditi?
Zar će ljubomora tvoja poput ognja gorjeti?

Ne spominji se, protiv nas, grijeha otaca;
neka nas pretekne smilovanje tvoje,
jer smo jadni i nevoljni.

Pomozi nam, Bože, pomoći naša,
zbog slave imena svojega,
oslobodi nas i otpusti nam grijehe
zbog imena svoga!

Evanđelje: Lk 10,13-16
“Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjedeć u kostrijeti i pepelu, činili pokoru. Ali Tiru i Sidonu bit će na Sudu lakše negoli vama. I ti Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti. Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla.”

Tišina
Što nam to danas Gospodin govori?? Ovo su teške riječi. Što mislite što bi Isus nama danas rekao? Bi li Isus ‘izdao’ i nama upozorenje kao što je prekorio Korozain i Betsaidu?

Meditacija
Jedno je sigurno, kamo god je Isus išao, bio je moćan i činio je moćna djela. Svugdje je svjedočio koliko je i što je sve naš Bog spreman učiniti za čovjeka. Stoga vjerujem u veliku ljubav Oca i prema Korozainu i Betsaidi. Vjerujem da ih je blagoslivljao. Što više, oni su čuli radosnu vijest i doživjeli prekrasna djela koja je Isus učinio za njih.
Ali u biblijskom tekstu vidimo da Isus nije bio zadovoljan s tim zajednicama i koristi riječ jao. Čini se da je ovaj ‘jao’ samilost, žalost i ljutnja. I s pravom pitamo, pa zašto je Isus ljut i zašto izdaje takvo upozorenje? Isusova ljutnja je usmjerena na grijeh. Ljuti se na sve one koji mu ometaju činiti volju Božju. Kroz ljubav poziva kao u vrijeme svog djelovanja tako i danas na slobodu pa i svetost. I na kraju pitanje. Kako mi primamo Isusovu riječ upućenu danas upravo nama? Prihvaćam li Božju Riječ s vjerom i poslušnošću ili sa sumnjom i ravnodušnošću?
s. Augustina Barišić, ASC

ZDRAVO MARIJO…
Kraljice svete krunice, moli za nas!

Preporučeno