29. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 18, 2-4.47.51ab
Ljubim te, Gospodine, kreposti moja!
Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.

Bože moj, pećino moja kojoj se utječem,
štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!
Zazvat ću Gospodina, hvale predostojna,
i od dušmana bit ću izbavljen.

Živio Gospodin! Blagoslovljena hridina moja!
Neka se uzvisi Bog, spasenje moje!
Umnožio si pobjede kralju svojemu,
pomazaniku svome milost iskazao.

Evanđelje: Mt 22, 34-40
U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

MEDITACIJA
Ljubav je najveći moralni zahtjev. Poseban Isusov doprinos u govoru od dvije zapovijedi ljubavi jest da nam On pokazuje unutrašnjost i nerazrješivost dviju zapovijedi ljubavi, te svjesno svođenje zakona na tu temeljnu dvostruku zapovijed. Evanđelist jasno izražava upravo to koliko ljubimo Boga, toliko ljubimo i bližnjega. Ključno je u to uputiti naše cijelo biće – srce, dušu i misli. Potrebno je sve u nama usmjeriti ljubavi, nju jedino ne možemo objasniti a ona nama može sve objasniti. I koliko je velika ta najveća zapovijed u našem biću, toliko smo i mi veći u spoznaji Boga i ništavosti nas samih.

Upravo takav čovjek, koji se daje voditi ljubavlju, ruši mostove mržnje kojim mu se želi približiti njegov neprijatelj i pridobiti ga za sebe, na svoju stranu. Isus je jednom sružio most smrti i mržnje, učinio je to iz ljubavi prema nama, a sam učenik nikada ne može biti veći od učitelja i izabrati drugi put. Moral ljubavi nam je najbolje očitovan u osobi Isusa Krista.
(izvor: http://dominikanke.org)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno