27. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 119, 66.68.76-77.93-94
Nauči me razumu i znanju,
jer u zapovijedi tvoje vjerujem.

Ti si tako dobar i dobrostiv:
nauči me pravilima svojim.

Tvoja ljubav neki mi bude tješiteljicom
po obećanju koje si dao sluzi svom.

Nek dođe na me milosrđe tvoje da poživim,
jer Zakon tvoj moja je naslada.

Naredaba tvojih neću zaboravit dovijeka,
jer po njima ti me oživljavaš.

Tvoj sam, Gospodine: spasi me,
jer tvoje ja ištem naredbe.

Evanđelje: Lk 12,54-59
Zatim je govorio mnoštvu: “Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: `Kiša će!` I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: `Bit će vrućine!` I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?” “Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjega novčića.”

Meditacija
Isus upućuje opomenu mnoštvu naroda okupljenog oko Njega. Opomena se odnosi na njihovo raspoznavanje znakova vremena. Po naravnim, prirodnim znakovima kao što su oblaci na nebu i vjetar znaju jako dobro raspoznati kada će padati kiša, a kada će nastati vrućine. Međutim, znakove koji su neusporedivo važniji od ovih, duhovne znakove, ne čitaju niti prosuđuju.
Iste riječi koje je Isus uputio onom okupljenom mnoštvu upućuje danas i nama. Shvaćamo li njihovo pravo značenje? Jesmo li svjesni važnosti ispravnog čitanja znakova vremena o kojima Isus govori? Tu važnost i odgovornost posebno svakog od nas, Isus ističe pitanjem koje je uputio kako svojim povijesnim slušateljima tako danas i nama: „Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?” Možda mislimo da se od tada nešto bitno promijenilo? Ne! Istina je sljedeća: „Naraštaji dolaze i odlaze, na zemlji se ponavljaju prirodni ciklusi i nema ništa novo pod suncem. Što je bilo, opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. Ima li išta o čemu bi se moglo reći: “Gle, ovo je novo!” Sve je već davno prije nas postojalo”.
(Preuzeto sa: http://www.zajednica-emanuel.com/)

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno