4.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 94, 12-13a.14-15.17-18

Blago onom koga ti poučavaš, Gospodine,

i učiš Zakonu svojemu:

da mu mir udijeliš od nesretnih dana.

 

Neće Gospodin odbaciti naroda svojega

i svoje baštine neće napustiti;

jer će se pravo dosuditi pravednosti,

i za njom će ići svi čestiti srcem.

 

Da mi Gospodin ne pomaže,

brzo bih sišao u Tišinu.

Čim pomislim: »Noga mi posrće«,

dobrota me tvoja, Gospodine, podupire.

 

EVANĐELJE: Lk 14, 1.7-11

Jedne subote dođe on u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed.
Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im prispodobu: “Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: ‘Ustupi mjesto ovome.’ Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: ‘Prijatelju, pomakni se naviše!’ Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer – svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.”

 

MEDITACIJA

Isus je uvijek na putu. Nema sigurnog obitavališta, nema postojanog mjesta. Njegovi učenici i učenice također su na putu s njime, i u duhovnom pogledu, u smislu otvorenosti za novinu koja s Isusom dolazi. Napustili su dom, obitelj, imanje te su se upustili u životnu avanturu s Isusom. Što će donijeti sutra, ne znaju. No pripravni su iz Božje ruke primiti svaki novi dan. I Božji je narod uvijek bio narod na putu. Iskusio je da se spasenje događa “u hodu”, ako je čovjek spreman prihvatiti avanturu življenja bez vanjske sigurnosti.

U potpunoj suprotnosti s takvim načinom života jest trčanje za boljim mjestima i za društvenim priznanjem. Svima nam je to blisko. A zapravo nema potrebe da se borimo za mjestima ondje “gore”. Jer je Bog sebi izabrao mjesto koje se nalazi “dolje”, među ljudima. A ondje gdje je on, ne moram se upinjati da budem nešto što nisam. U njegovoj sam prisutnosti neponovljivi “ja”, on me opaža, ljubi. Gdje je on, mogu živjeti dan za danom. I odjednom mogu kušati, mirisati i gledati dragocjeni život koji se krije u svakome danu…

(izvor :http://www.benedictus.info)

 

Molitva

Bože, ti si ponizio samoga sebe rodivši se kao čovjek daleko od svake svjetske moći, na kraju si bio razapet kao zločinac. Zauzeo si mjesto pokraj “najmanjih”, kako bi im vratio njihovo dostojanstvo. Daj da ti budemo slični te da svoje energije ne trošimo na samouzdizanje, nego na solidarnost s potrebnima.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno