19.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 128, 1-5
Blago svakome koji se boji Gospodina,
koji njegovim hodi stazama!
Plod ruku svojih ti ćeš uživati,
blago tebi, dobro će ti biti.

Žena će ti biti kao plodna loza
u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji ko mladice masline
oko stola tvojega.

Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek
koji se boji Gospodina!
Blagoslovio te Gospodin sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema
sve dane života svojega!

Evanđelje: Mt 25, 14-30
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov. Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’ Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.’‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’«

MEDITACIJA
Talent uključuje odgovornost djelovanja. Ako Gospodar i odlazi daleko, on ipak ostaje i dalje gospodar talenata. Sve ako se i produljuje vrijeme njegova povratka, on će jednom ipak doći.
Sadašnji trenutak nam je darovan. Ali on je u isto vrijeme i vrata u budućnost. O odluci u sadašnjosti ovisi naš život za budućnost, i za vječnost. Kad jednom dođe trenutak da se dadne račun o upravljanju, tada će se otkriti jesmo li bili za ili protiv Gospodara. Prva dvojica možda riskiraju sve što imaju, ali i inače živimo u kontekstu životnih nesigurnosti.
Treći ima odnos prema Gospodaru prožet strahom. Strogom Bogu ljudi se pokoravaju samo koliko naređuje slovo zakona. Takva se poslušnost nikada neće razviti u stvarateljsko predanje. Taj zadnji vraća što je tvoje; on nema ništa dati od svoga. Ispunjava pravednost farizeja; ne otvara se riziku predanja.
Gospodine, učini da shvatim da Ti daruješ talente – darove Duha Svetoga – da obogaćen njima učinim svijet ljepšim. I da shvatim da od mene očekuješ takvu novu, udvostručenu ljubav.
(izvor: D. Miletić, Nedjeljne molitve)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno