23.12.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 25, 4-5ab.8-10.14
Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me,
jer ti si Bog, moj Spasitelj.

Gospodin je sama dobrota i pravednost:
grešnike on na put privodi.
On ponizne u pravdi vodi
i uči malene putu svome.

Sve su staze Gospodnje ljubav i istina,
za onog koji čuva Savez njegov i propise.
Prisan je Gospodin s onima koji ga se boje
i Savez svoj objavljuje njima.

EVANĐELJE; Lk 1,57-66
Elizabeti se međutim navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: “Nipošto, nego zvat će se Ivan!” Rekoše joj na to: “Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.” Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa “Ivan mu je ime!” Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: “Što li će biti od ovoga djeteta?” Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.

MEDITACIJA
Obrezivanje je stari židovski obred na svakom muškom djetetu. To je znak saveza. To je trenutak i svečanog dodjeljivanja imena djetetu. Elizabeta izjavljuje da će se zvati Ivan, no rođaci su tradicionalisti i traže da se izjasni i otac. Zaharija ne može govoriti, ali zna pisati. Na pločici napiše: „Ivan mu je ime!“. Tako se sve ispunilo što je navijestio anđeo Gabrijel. U tom času otvorila su se usta nijemog Zaharije i on je počeo slaviti Boga poznatim hvalospjevom „Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov!“.

Crkva stavlja u usta svojim moliteljima na početku svakog dana upravo taj Zaharijin hvalospjev: „Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov!“ .
Kako bi divno bilo, kako bi lijepi dani bili svima nama kada bismo znali na taj način posvetiti svoj dnevni rad, a osobito svoj dar govora. Time bismo širili oko sebe blagoslov i mir, a izbjeglo bi se toliko zla i prokletstva što se, nažalost, već od najranijih sati širi oko nas.
Treba nam blagoslov. Valja se truditi da zaista prve naše riječi u novom danu budu riječi blagoslova. Tako će nam svima biti ljepše.
(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

ZAMOLBE
Bože, daj da svaki dan započnem slavljenjem tebe te da shvatim kako mi moje vlastite snage i sposobnosti nisu dovoljne, da si mi ti spremio toliko snage i pomoći u svojoj ljubavi koliko mi je potrebno.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU
ANĐELE ČUVARU MILI

Preporučeno