31.12.2017.

by Duhos

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 105, 1-6.8-9
Hvalite Gospodina, prizivajte mu ime,
navješćujte među narodima djela njegova!
Pjevajte mu, svirajte mu,
pripovijedajte sva njegova čudesa!

Dičite se svetim imenom njegovim,
neka se raduje srce onih što traže Gospodina!
Tražite Gospodina i njegovu snagu,
tražite svagda njegovo lice!

Sjetite se čudesa koja učini,
njegovih čuda i sudova usta njegovih!
Abrahamov rod sluga je njegov,
sinovi Jakovljevi njegovi izabranici!

On se uvijek sjeća svojega saveza,
riječi koju dade tisući naraštaja:
Saveza koji sklopi s Abrahamom
i zakletve svoje Izaku.

Evanđelje: Lk 2, 22-24, 39-40
Kad se po Mojsijevu zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem.
Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.

MEDITACIJA
Marija i Josip pokoravaju se židovskim zakonima i odredbama i prikazuju Isusa u hramu, prinoseći propisani dar. Svaka uspješna obitelj počiva na vjernosti Bogu. Ujedinjeni u ljubavi, svi članovi obitelji bi trebali težiti da budu sveta djeca.
Današnja čitanja nas podsjećaju da Bog ljubi i blagoslivlje one koji ga slušaju, i svoju vjeru žive kroz svoja djela. Svoju Riječ nam šalje različitim putovima, u viziji kao Abrahamu, u snu kao Josipu, po riječi anđela kao Mariji i Zahariji, po Crkvi, svećeniku, sakramentima, tradiciji, svakodnevnim događanjima, po zapisanoj njegovoj riječi. Za svakoga Gospodin ima plan. Roditelji su svojoj djeci mnogo više od bioloških roditelja ili usvojitelja. Odgovorni su za njihovo biološko dozrijevanje i za rast ali i za rast u vjeri. To je odgovornost, ali i istinska poveznica roditelja i djece. I članovi duhovne obitelji su odgovorni za druge, one koji su im bliski, za rođake, susjede, suradnike u poslu, čak i slučajne prolaznike kroz njihove samostane. Svih poučavaju i vode bliže Bogu svojim riječima, djelima i životom, ili im svojim postupcima zastiru Božju blizinu.
Zakon ljubavi i vjernosti stvara eko sredinu u kojoj djeca rastu u mudrosti i milosti, u kojoj odrastaju u ljudskoj zrelosti i svetosti. U Josipovoj i Marijinoj školi odrastao je Isus, živio je sam Bog. Odatle tolika snaga Svetoj Obitelji. I danas nam trebaju obitelji koje više vjeruju Bogu nego li učiteljima sumnjive slobode, slobode za koju se mnogi zalažu, bez obzira što ta sloboda uništava one koji je u djelo provode, jede djecu koja se na nju oslanjaju. Bog traži samo ljubav i vjeru, ostale se kockice slažu same od sebe.
(izvor: http://dominikanke.org/)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno