24.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 89, 4-5.27-30
»Savez, sklopili s izabranikom svojim,
zakleh se Davidu, sluzi svome:
Tvoje potomstvo održat ću dovijeka,
za sva koljena sazdat ću prijestolje tvoje.«

»On će me zvati: ‘Oče moj!
Bože moj i hridi spasa mojega.’
A ja ću ga prvorođencem učiniti,
najvišim među kraljevima svijeta.«

»Njemu ću sačuvati dovijeka naklonost svoju
i Savez svoj vjeran.
Njegovo ću potomstvo učiniti vječnim
i prijestolje mu kao dane nebeske.«

Evanđelje: Mk 4, 1-20
I poče opet poučavati uz more. I zgrnu se k njemu silan svijet te on uđe u lađu i sjede na moru, a sve ono mnoštvo bijaše uz more, na kopnu. Poučavao ih je u prispodobama mnogočemu. Govorio im u pouci: “Poslušajte! Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, poneko zrno pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Neko opet pade na kamenito tlo gdje nemaše dosta zemlje. Odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. Ali kad ogranu sunce, izgorje; i jer nemaše korijenja, osuši se. Neko opet pade u trnje i trnje uzraste i uguši ga te ploda ne donese. Neko napokon pade u dobru zemlju i dade plod, razraste se i razmnoži, te donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko, jedno stostruko.” I doda: “Tko ima uši da čuje, neka čuje!” Kad bijaše nasamo, oni oko njega zajedno s dvanaestoricom pitahu ga o prispodobama. I govoraše im: “Vama je dano otajstvo kraljevstva Božjega, a onima vani sve biva u prispodobama: da gledaju, gledaju – i ne vide, slušaju, slušaju – i ne razumiju, da se ne obrate pa da im se otpusti.” I kaže im: “Zar ne znate tu prispodobu? Kako ćete onda razumjeti prispodobe uopće? Sijač sije Riječ. Oni uz put, gdje je Riječ posijana, jesu oni kojima, netom čuju, odmah dolazi Sotona i odnosi Riječ u njih posijanu. Zasijani na tlo kamenito jesu oni koji kad čuju Riječ, odmah je s radošću prime, ali nemaju u sebi korijena, nego su nestalni: kad nastane nevolja ili progonstvo zbog Riječi, odmah se sablazne. A drugi su oni u trnje zasijani. To su oni koji poslušaju Riječ, ali nadošle brige vremenite, zavodljivost bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda. A zasijani na dobru zemlju jesu oni koji čuju i prime Riječ te urode: tridesetostruko, šezdesetostruko, stostruko.

Tišina
Osjeti svim osjetilima Božju Riječ upućenu tebi!

Meditacija
Uvijek iznova saznajemo kako riječ Da, riječ prihvaćanja, od strane jednog čovjeka, to priznanje Boga, biva po Duhu umnoženo, čime dobiva golemu privlačnu snagu i čini Boga spoznatljivim za druge. Kada bismo to zaista znali, ne bismo pustili da prođe ijedan dan bez tog presudnog Da. Rano ujutro, sredinom dana i još jednom navečer govorili bismo mu: „Gospodine, dodirni me opet, kako bih te uvijek slijedio!“ – U istom trenutku kada svjesno prihvatimo Boga otvara se druga faza našeg zajedničkog puta s Njim.
Naše prihvaćanje Boga na novi nas način vezuje uz onaj savez što ga je On već sklopio s nama. Ta On se u svakom pogledu vezao uz nas: na tjelesni način svojim utjelovljenjem; na duševni način hranom svoje riječi i svih otajstava kojima održava naš život; i naposljetku na duhovni način omogućivši nam da na su Njegovo ime vodi Njegov Duh.
(Ivan Zirdum; Riječi za svaki dan u godini; Đakovo, 1994.)

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno