26.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 96, 1-2a.2b-3.7-8a.10
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Pjevajte Gospodinu,
hvalite Ime njegovo!

Navješćujte iz dana u dan spasenje njegovo,
kazujte poganima njegovu slavu,
svim narodima čudesa njegova!

Dajete Gospodinu narodna plemena,
dajte Gospodinu slavu i silu!
Dajte Gospodinu slavu imena njegova!

Nek se govori među poganima:
»Gospodin kraljuje!«
Svijet on učvrsti da se ne pomakne,
narodima pravedno upravlja.

EVANĐELJE; Lk 10,1-9
Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: “Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.” “Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’

MEDITACIJA
Isus je često naglašavao kako su pogani mnogo otvoreniji njegovoj poruci nego ljudi koji su odrasli u čvrsto ustrojenoj vjerskoj tradiciji te im je bilo teško prihvatiti novinu njegove poruke. Luka je u početku bio poganin. I svoje je evanđelje napisao prije svega za kršćane pridošle iz poganstva. Naviješta Boga kojega do tada još nikada nije bio iskusio, Boga koji svoju veličinu ne usmjerava protiv ljudi, nego sam postaje čovjek; Boga kojemu su u srce upisani ljubav, oproštenje, milosrđe. Takav se Bog nije dao zamisliti na poganskome nebu. Lukino evanđelje usredotočuje se prije svega na Boga milosrđa i ljubavi, na Boga koji staje na stranu siromaha i patnika. Taj Bog svoju moć ne iskaljuje na malome čovjeku, nego upravo suprotno: ona se očituje kao ljubav prema čovjeku. Luka je više nego svi drugi evanđelisti sabirao prispodobe i izvještaje o Isusu koje u prvi plan stavljaju Božje milosrđe, prikazujući ga kao jednu od glavnih Božjih osobina.
(izvor: http://www.benedictus.info)

Molitva
Bože puta i odluke, ti nas šalješ da naviještamo tvoju riječ. Pomozi nam da se naučimo biti na putu te se odvažimo stjecati nova iskustva vjere.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno