04.05.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 57, 8-12
Postojano je srce moje, Bože,
postojano je srce moje;
pjevat ću i svirati.
Probudi se dušo moja!
Probudi se, harfo i citro!
Probudit ću zoru jutarnju
.
Hvalit ću te, Gospodine, među narodima,
među pucima pjevat ću tebi:
jer do neba je dobrota tvoja,
do oblaka vjernost tvoja.
Uzvisi se, Bože, nad nebesa,
slava tvoja nek je nad svom zemljom!

EVANĐELJE; Iv 15, 12-17
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”

MEDITACIJA
Imati srca za čovjeka. Osjetiti što mu godi, kako doživljava svijet, gdje se ne snalazi, što ne razumije, u čemu se vara, s čim ne može izići na kraj, kad više nema izgleda, gdje više nema izlaza.
Imati srce za čovjeka. Ali ne, da ga poniziš,da ga zarobiš,da ga iskoristiš za svoje ciljeve, već da mu pomogneš: ostvariti njegove mogućnosti, njegove neiskorištene sposobnosti, da mu otkriješ područja na kojma se dosad nije okušao, da mu pokažeš put nade. Da ga naučiš srdačnosti, vedrini, odvažnosti, da mu otkriješ, kako će biti otvoreniji, smirenij.
No, kako imati srca za čovjeka, kad je on tako varljiv, prevrtljiv, nepouzdan? Kako se spasiti od razočaranja poslije bezbroj neuspjelih pokušaja? Kako se sačuvati od zaraze grubosti, surovosti, cinizma? Kako se ne zatvoriti u krug vlastitih užitaka, poslova i interesa?
(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

MOLITVA
KRALJICE NEBA RADUJ SE, ALELUJA!
JER KOGA SI BILA DOSTOJNA NOSITI, ALELUJA!
USKRSNU KAKO JE REKAO, ALELUJA!
MOLI BOGA ZA NAS, ALELUJA!

Preporučeno