28.05.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 111, 1-2.5-6.9.10c
Hvalit ću Gospodina svim srcem svojim
u zboru pravednika, u zajednici njihovoj.
Silna su djela Gospodnja,
nek razmišljaju o njima svi koji ih ljube.
Hranu dade štovateljima svojim,
dovijeka se sjeća svoga Saveza.
Silna djela svoja objavi svom narodu,
u posjed im dade zemlju pogana.
On posla spasenje svom narodu,
Savez svoj postavi zauvijek:
sveto je i strašno ime njegovo,
slava njegova ostaje dovijeka!

EVANĐELJE; Mk 10, 17-27
I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?” Isus mu reče: “Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!” On mu odgovori: “Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.” Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: “Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.” On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak. Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: “Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!” Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: “Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.” Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: “Pa tko se onda može spasiti?” Isus upre u njih pogled i reče: “Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!”

TIŠINA
Stani i razmisli o današnjoj Riječi Božjoj!

MEDITACIJA
Na izboru je mladićevo bogatstvo i Isus. Jedno i drugo ne ide skupa. Na isti način ne može se prianjati uz oboje. Valja se odlučiti. Isus bi htio biti čovjeku sve, punina, život, istina, put. Biti uz Isusa znači uživati potpuni smisao života. To je onda vrijednije od svih drugih stvari i od svakog drugog bogatstva. Mladić to nije tako shvatio. Imao je veliki imetak i nije vidio kako bi mogao bez toga. Onda je radije otišao od Isusa. Odabrao je ”biti bez Isusa”, radije nego ”biti bez svega što je dotad posjedovao”. To mogu biti njegova materijalna dobra, ali to mogu biti i ljudske navike, određene ovisnosti, krive navezanosti na ljude i slično. To se onda može ticati i nas. Onda je Isus pred nama uvijek iznova kao izazov.
Isus traži opredjeljenje, traži otkidanje kako bismo jasnije mogli krenuti za njim. Mladić nije mogao. Okreće se prijašnjem načinu života. Dok je na početku u Isusa bio pogled pun ljubavi, mladić se smrknuta lica udaljava. Isusu je žao, ali daje slobodu. I uvijek iznova nudi sebe i danas svima koji žele živjeti punim, savršenim životom.
(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

ZAMOLBE
……ostani u tišini i reci mu svoje molitve……….

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno