S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Ukoliko niste zajedno s nama molili krunicu, a tijekom dana još uvijek to želite, donosimo vam prikladna razmatranja.

Svaki puta kada molimo krunicu mi Mariju oslovljavamo riječima Anđela: Zdravo milosti puna… Papa Franjo razmatrajući o tome što bi to značilo navodi da je to najuzvišeniji i najljepši kompliment koji možemo dati Mariji. Kao što je svakoj ženi drago čuti da je mladolika, tako i Mariji ovim komplimentom govorimo da je mladolika. Ona je mlada jer je sačuvana od grijeha koji postaruje. Stoga u molitvi krunice molimo Gospodina da i mi, bez obzira na dob, budemo i ostanemo mladoliki govoreći grijehu „ne“ da bismo na taj način provodili lijep život po uzoru na blaženu Djevicu Mariju govoreći Bogu „da“.

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo
U ovoj desetici krunice razmatrat ćemo o ispunjenju riječi psalmista kada kaže: jer mi nećeš ostavit dušu u Podzemlju, ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda (Ps 16,10). Bog Otac nije svojega Sina ostavio u Podzemlju niti dopustio da njegovo Tijelo propadne, već ga je uskrisio. Na taj način Bog po svome Sinu obnavlja staroga čovjeka vraćajući mu dostojanstvo djeteta Božjega. U ovoj desetici krunice molit ćemo za sve one čije je dostojanstvo na bilo koji način ugroženo, za one koji su omalovažavani, prezreni i iskorišteni da ih Gospodin podigne, ohrabri i pomogne u nevoljama i teškoćama života. Da im dadne nadu koja će im ulijevati snagu na putu prema Uskrslome.

2. Koji je na Nebo uzašao
U ovoj desetici krunice razmatrat ćemo o tome kako nam je Kristovo uzašašće pokazalo koji je to naš krajnji cilj, a to je duhovno i tjelesno zajedništvo s Bogom. Kristovo nas uzašašće oslobađa od očaja jer smo po njegovu uzašašću i mi uzdignuti. Stoga ćemo u ovoj desetici krunice Gospodinu uzdignuti svoja srca i moliti ga da nas očuva od zaraze grijeha da bi naše srce bilo neprestano kod njega i u njemu se napajalo ljubavlju kako bismo mogli izgarati ljubavlju prema Bogu i bližnjemu.

3. Koji je Duha Svetoga poslao
U ovoj desetici krunice razmatrat ćemo o Isusovom obećanju koje je dao apostolima: Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek (Iv 14,16). Svaki čovjek želi osjetiti sigurnost. Nitko se ne želi osjećati napušteno i zaboravljeno. Isus je jako dobro znao da bi nas mogli preplaviti takvi osjećaji kada bude uzdignut sa zemlje. Međutim, daje nam obećanje da nas neće ostaviti, nego da će nam poslati Duha Svetoga koji će biti naš Branitelj, koji će nas upućivati u istinu i koji će nam dozivati u pamet Njegove riječi. Molimo u ovoj desetici krunice da ne budemo od ovoga svijeta koji se zasljepljuje pred snagom Duha Svetoga, već da budemo ljudi istine kako bismo primili darove i plodove Duha koje primamo po Isusovu obećanju.

4. Koji je tebe Djevice na Nebo uzeo
U ovoj desetici krunice razmatrat ćemo o Mariji, o ženi koja je primila Krista u svoje krilo, i o ženi koju Krist prima u nebo. Prema riječima sv. Bernarda iz Clairvauxa događajem Marijina uznesenja dogodila se razmjena darova između neba i zemlje, sklopljeno je trajno prijateljstvo koje je davno prije bilo raskinuto neposluhom praroditelja. U ovoj ćemo desetici moliti za sve naše prijatelje koje nam je Gospodin darovao, ali ujedno da i sva naša prijateljstva budu utemeljena na Kristu koji je naš istinski i pravi prijatelj.

5. Koji je tebe Djevice na Nebu okrunio
U ovoj desetici krunice razmatrat ćemo o Mariji kao kraljici neba i zemlje koju je Krist okrnuio. Tako će papa Pio XII. istaknuti da Marija zaslužuje taj titul jer je ona Majka Božja i kao nova Eva blisko je povezana s Isusovim djelom otkupljenja. Kao kraljici neba i zemlje, u ovoj desetici molimo za sve naše državne poglavare, kako bi po uzoru na Marijinu jednostavnost, poniznost i skromnost razborito upravljali našom domovinom.

Preporučeno