Plava crta
Subota, 25.06.2011.

Facebook Facebook

Share
Like

Piše: prof.dr.sc. Ružica Pšihistal

Može li biti sažetiji  izvještaj o Isusovoj kušnji od onoga što ga u dva retka donosi evanđelist Marko: „I odmah ga Duh nagna u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.”

(Mk 1, 12-13). Bez ijednoga detalja uz potpunu odsutnost osobnoga motrišta i svojega glasa, evanđelist postiže upravo ideal objektivne „vijesti”: događaji o kojima izvješćuje izlažu se „sami od sebe”, onaj tko ih čita ili sluša o njima postaje nalik neposrednome svjedoku, jer „kao da” se događaji pred njegovim očima upravo odvijaju.

Svaki bi komentar izvjestitelja narušio objektivnost vijesti koja je potpuna i zaokružena: saznajemo u točnome rasporedu i precizno kada, komu, gdje i što se dogodilo. Evanđelist ne iznosi objašnjenje niti uzroka niti svrhe događaja, a suzdržan je također i u izricanju njegova ishoda, prepuštajući da o njemu progovori sam svršetak: „anđeli mu služahu.”

Tekst je toliko snažan u svojoj jezgrovitosti i nabijenosti „informacijama” da nas upravo podčinjava sebi, sili nas da vjerujemo u vjerodostojnost i istinitost ispripovijedanoga, a pri tomu upravo sugestivna snaga neizrečenoga hrani našu pozornost i pokreće tumačenje.

(nastavlja se)


 

Subota, 25.06.2011.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.