Image

Ps 130

 

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi:

 

Gospodine, čuj glas moj!

 

Neka pazi uho tvoje

 

na glas moga vapaja!

   

 

 

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,

 

            Gospodine, tko će opstati?

 

Al’ u tebe je praštanje,

 

            da bismo ti služili.

 

 

 

U Gospodina ja se uzdam,

 

            duša se moja u njegovu uzda riječ.

 

Duša moja čeka Gospodina

 

            više no zoru straža noćna;

 

             više no zoru straža noćna

 

nek’ Izrael čeka Gospodina.

 

             Jer je u Gospodina milosrđe

 

            i obilno je u njega otkupljenje;

 

on će otkupiti Izraela

 

            od svih grijeha njegovih

 

 

 

Mt 5,20-26

 

“Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.”

 

Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu.

 

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri
s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

 

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaita, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

 

 

 

TIŠINA

 

I danas potrebna nam je tišina. Buka je svuda oko nas i treba nam mir. Zatvori oči i slušaj svu buku oko sebe. Zatim se smiri i spusti se mislima u tišinu i osluškuj…

 

 

 

 

 

MEDITACIJA

 

Ne ubij. Sigurno nam se stoput ta Božja zapovijed motala po ušima. Pomislili smo kako to nema ništa s nama jer mi ne bismo nikad nekog ubili pa čak (možda) ni mrava. No, slijedi dalje u Evanđelju, Isus upozorava da čak i ako bratu kažete „glupane“ ili „luđače“ da nećete proći lako. Mi često koristimo te riječi, naravno, često je to u šali i pritom ne mislimo nekog povrijediti ili reći u nekoj zloj namjeri. Međutim, moramo biti svjesni što govorimo. Mi ne možemo uvijek biti svjesni kako neka riječ utječe na nekoga. Zato se ovdje i uspoređuje „ne ubij“ s nekim ružnim i nepristojnim riječima. Teška riječ ponekad ostavlja veću ranu nego fizički napad. Svaka riječ ostavlja u nekome određeni trag, a kada jednom kažemo nešto neprimjereno ne možemo to više vratiti. Postoji jedan stih koji to lijepo opisuje: „…ka perje bačeno u vitar, ne moreš pokupit“

 

 

 

ZAMOLBE

 

Gospodine, moje riječi često nisu primjerene i u nedostatku korektnog vokabulara korisitim razne riječi. Molim te, daj mi snage da radije prešutim nego nekog povrijedim svojim riječima.

 

 

 

Gospodine, rekao si jednom, da neonečišćuje čovjeka ono što u njegova usta ulazi, nego ono što iz usta izlazi. Neka moje riječi budu odraz mog prijateljevanja s tobom. Nek iz mojih riječi zrači vedrina i radost.

 

 

 

ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA

 UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOME.

Preporučeno

Leave a Comment