S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Ukoliko niste bili u mogućnosti moliti s nama krunicu, donosimo vam razmatranja koja vas mogu voditi u molitvi iste. Molili smo u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i preporučili u majčin zagovor sve navedene nakane. ??

Često sam kao dijete, kada bih upao u neku poteškoću, išao majci kako bih od nje tražio sigurnost i zaštitu. Majčinsko srce je srce koje bezuvjetno voli. Rekao bih kako je njezino srce slično Božjemu srcu. Štogod učinili, pa i nešto zbog čega bi nas se svi drugi odrekli, znamo kako majka to neće učiniti te će nas i dalje grliti svojom ljubavlju. Ako su takve naše zemaljske majke, kolika li je ljubav i veličina nebeske majke koju nam je Isus darovao rekavši: Sine/kćeri, evo ti majke! (usp. (Iv 19,26). Dok budemo molili ovu krunicu recimo Mariji svoje nakane kako bi ih ona donijela pred Boga i zagovarala nas kod svojega Sina. Uključujemo sve vaše nakane koje smo ovih dana primili preko naših društvenih mreža.

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo:

U vazmenom hvalospjevu pjevamo kako je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. Vjerom u Kristovo uskrsnuće i mi se radujemo svome vlastitom uskrsnuću u kojem će naš život zadobiti puni smisao. Molimo zato u ovoj desetici za sve one koji se nalaze u tamnoj noći svoje duše nepronalazeći Boga ili nevjerujući u njegovu prisutnost. Neka svjetlo Kristova Uskrsnuća dotakne njihova srca kako bi izišli iz svoje tame, pronašli i upoznali Boga te tako primili obećanu baštinu vječnoga života.

2. Koji je na nebo uzašao:

Isus nam govori: bolje je za vas da ja odem (Iv 6,7). To ne znači da će nas ostaviti kao siročad (usp. Iv 14,18), već ćemo itekako imati iskustvo njegove prisutnosti. To iskustvo Božje prisutnosti i blizine u našem životu odražava nam djelić neba. I mi tada poput sv. Petra znamo uskliknuti: Gospodine, dobro nam je ovdje biti (Mt 17, 4). Htjeli bismo da takvo iskustvo nikad ne prestane. Ipak, kao što su se apostoli suočili sa strahom i neizvjesnošću nakon što ih je Isus fizički napustio i uzašao Ocu, tako i u našim životima postoje razni trenuci kada smo bojažljivi ili nemirni. U ovoj desetici prikažimo Gospodinu sve svoje strahove, nerazumijevanja i poteškoće s kojima se susrećemo kako bi nas On podigao i ohrabrio te kako bismo shvatili da nas on nikada ne napušta, nego u svakom trenutku brine za nas.

3. Koji je Duha Svetoga poslao:

Silaskom Duha Svetoga apostoli su bili ispunjeni Božjom milošću koja im je u pamet dozivala sve ono što im je Isus govorio. Kada nisu znali što i kako govoriti tada im je Duh dao što će govoriti. Jednako su tako i u odabiru dvanaestoga apostola koji je trebao zamijeniti Judu tražili pomoć Duha Svetoga (usp. Dj 1, 24-25). Izabran je Matija, čiji blagdan crkva danas slavi. Pridružen jedanaestorici nastavio je djelovati i svjedočiti za Krista sve do mučeničke smrti. Molimo zato u ovoj desetici da Duh Sveti obuzme naša srca i duše u trenucima odluka kako bi po njegovu vodstvu mogli činiti i živjeti ono što je volja Božja te svjedočiti svojim životom živoga Boga.

4. Koji je tebe Djevice na nebo uzeo:

Bezgrešna Djevica Marija uzeta je dušom i tijelom na nebo kako bi bila što sličnija svome Sinu, gospodaru nad grijehom i smrću (KKC 966). U njoj pronalazimo uzor majčinske čistoće i ljepote. Povjeravamo zato u Marijin zagovor ovdje u ovom njezinom svetištu koje je utočište mnogih hodočasnika, sve naše mlade, naše obitelji i prijatelje da po njezinu primjeru gaje istinsku čistoću srca i duše te od Gospodina prime ljubav s kojom će pristupati jedni drugima.

5. Koji je tebe Djevice na nebu okrunio:

Mariju, koju je Gospodin uzdigao kao Kraljicu neba i zemlje, častimo i kao Kraljicu bolesnih. U zajedništvu s čitavom našom Crkvom molimo ju u ovoj desetici da od Gospodina isprosi da naše čovječanstvo, osnaženo Božjom pomoću, prebrodi pandemiju koja se širi svijetom te da svaki čovjek svojim darovima proslavlja Boga darivatelja i njima pridonosi izgradnji Božjega kraljevstva ovdje na zemlji.

Preporučeno