Image

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Psalam 23

 

Jahve je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.


Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.
Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Jahvinu ću domu prebivati
kroz dane mnoge.

 

Evanđelje: Lk 17,11-19

 

Dok je tako putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: “Isuse, Učitelju, smiluj nam se!” Kad ih Isus ugleda, reče im: “Idite, pokažite se svećenicima!” I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: “Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?” A njemu reče: “Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!”

 

TIŠINA

 

Postani svjestan Božje prisutnosti opusti se i otvori svoje uši, oči, um… Osjeti svim osjetilima Božju Riječ upućenu tebi!

 

MEDITACIJA

 

Moraš moliti; ne samo da nešto isprosiš, da zahvališ, da iskažeš slavu i čast, nego da se nađeš u njegovu svjetlu. Da se tako u njegovoj dobroti rastali zloća koja te neprestano stišće. Da u njegovoj ljepoti iščezne rugoba koja te nagrđuje. Da u njgovoj istini nestane laž koja te neprestano tišti.

 

Kad god ti molio, zahvaljivao, hvalio i slavio Boga, najvažnije je zadržati se u njegovoj prisutnosti, preslikati od njega i navikavati se ljubiti, misliti, htjeti kao što je on to činio.

 

 

 

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; ?akovo, 1984.)

 

 

 OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment