Image

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Psalam 98

 

Zapjevajte Jahvi uz citaru,
uz citaru i uza zvuke harfe;
uz trublje i zvuke rogova:
kličite Jahvi kralju!


Neka huči more i što je u njemu,
krug zemaljski i stanovnici njegovi!
Rijeke nek? plješću rukama,
zajedno s njima neka se brda raduju!

Jer Jahve dolazi,
dolazi suditi zemlji.
Vladat će krugom zemaljskim po pravdi
i pucima po pravici.

 

Evanđelje: Lk 21,5-19

 

I dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče: “Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.” 7Upitaše ga: “Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?” A on reče: “Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ?Ja sam? i: ?Vrijeme se približilo!? Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.” Tada im kaza: “Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.” “No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.” “Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.” “Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.”

 

TIŠINA

 

Postani svjestan Božje prisutnosti opusti se i otvori svoje uši, oči, um… Osjeti svim osjetilima Božju Riječ upućenu tebi!

 

MEDITACIJA

 

Jao tebi, ako više znaš. Jao tebi, ako bolje vidiš. Jao tebi, ako dublje osječaš. Trpjet ćeš od umišljenih i nadutih, koji će te prisiljavati što ćeš misliti, gledati, slušati, govoriti, čitati. Čut ćeš više no jednom da si glup ili nepraktičan, nerealan, da si idealist. Ogulit ćeš krila o kavez u koji će te strpati. Pomodrit će ti ruke od konopca kojim će te vezati.

 

 Ali kakv bi to bio život, kad bi bili drugačije. Zato zahvaljuj Bogu što si kadar bolje vidjeti, osjećati, znati.

 

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; ?akovo, 1984.)

 

 

 OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment