Image

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 42

 

Kao što košuta žudi za izvor-vodom, 
tako duša moja čezne, Bože, za tobom. 
Žedna mi je duša Boga, Boga živoga: 
o, kada ću doći i lice Božje gledati? 

 
Duša moja gine kada se spomenem 
kako koračah u mnoštvu 
predvodeć’ ih k Domu Božjem 
uz radosno klicanje i hvalopojke 
u povorci svečanoj.

EVAN?ELJE; Lk 14,1,7-11

Jedne subote dođe on u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu.  
Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im prispodobu: “Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: ‘Ustupi mjesto ovome.’ Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: ‘Prijatelju, pomakni se naviše!’ Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer – svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.”
 

TIŠINA

Uplovi u riječi Svetog pisma…neka te ohrabre i ojačaju… nastoj da riječ, rečenica odjekuje u tvom srcu…u tvojim mislima… 

MEDITACIJA

Isus nas poziva na poniznost, govori nam da nije dobro sebe smatrati višim od drugih, a to je ono što se otkriva kroz biranje boljih mjesta za sebe. Pred Bogom smo onakvi kakvi jesmo u dubinama svoga bića. Djeca smo Božja i na neki način svi imamo u njegovu srcu pravo na prvo mjesto njegove ljubavi. To je najdublje dostojanstvo koje pripada svima.

Sveta misa je gozba. Mi smo pozvani sudjelovati u njoj u svoj poniznosti. Sasvim je u redu da na početku svake svete mise u pokajničkom činu molimo da nas Gospodin i domaćin ove gozbe primi ne na temelju naših zasluga, nego po svojoj dobroti. Jer nema zasluga kojima bismo zaradili darove svete mise, i uvijek je na mjestu moliti prije pričesti: Gospodine, nisam dostojan! Prepoznajmo se u iskrenoj poniznosti. Kod svake nedjeljne mise sudjelujmo ne po našim zaslugama, nego jer nas je Gospodin Isus pozvao. Njegov je poziv u skladu s pravlima današnjeg evanđelja: zove malene, siromašne, koji mu nemaju odakle uzvratiti.

Prepoznajmo se pred njim kao takvi, jer ćemo samo u malenosti i siromaštvu otkriti bogatstvo koje nam svaka misa pruža i moći ćemo otkriti svoje pravo mjesto na njegovoj vječnoj gozbi.

(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.) 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment