01.10.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.


Psalam 69

Gledajte, ubogi, i radujte se, nek` vam oživi srce, svima koji Boga tražite.

Jer siromahe Jahve čuje, on ne prezire sužanja svojih.

Neka ga hvale nebesa i zemlja, mora i sve što se u njima miče.

Jer Bog će spasiti Sion – on će sagradit` gradove Judine – tu će oni stanovat`, imati baštinu.

Baštinit će ga potomci slugu njegovih;

prebivat će u njemu oni što ljube ime Božje.

 

Evanđelje: Lk 10,17-24

Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: “Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!” A on im reče: “Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.” U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; niti tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.” Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: “Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!”

 

Tišina

Zastani u tišini i poslušaj što ti to danas Bog govori? Što želi od tebe?

 

Meditacija

Kaže se da postoje različiti načini gledanja. Naime, neki se zaustavljaju na površini stvari, zbog lijenosti, i u svom prosuđivanju osoba i događaja ne idu dalje od pojavnosti, zadovoljavajući se onime što ih zasljepljuje. Ali nije zlato sve što sja. Gorko razočaranje nije uvijek učiteljica, jer ne poma-že da se izađe iz praznine nezadovoljstva u koju nas strovaljuju naše oči zaslijepljene “prljavštinom bogatstva” ili zamagljene “parom zemaljskih briga”. Ali ima i onih koji znaju nadići površnost. Zalažući se i tražeći dublje, započinju “gledati” u srce osoba, događaja i stvari, stupnjevito i radosno, te se nauče upoznavati pravo značenje i istinsku vrijednost života i stvorenja. Ne mogu svi i uvijek doseći taj stupanj gledanja. Zato Isus naziva “blaženima”, odnosno sretnima, one koji uspijevaju postići taj “prelazak” spasenja i okretanja dubljem smislu te se osjećaju prosvijetljenima ljepotom i veličinom života, a to je ljepota i veličina Boga.

Kaže se da se “istinske vrijednosti vide samo srcem”. S tim u vezi sv. Antun nas podsjeća da “bogatstvo” i “zaokupljenost zemaljskim stvarima” mogu biti kapci koji nas sprječavaju da vidimo siromaštvo i jednostav-nost kojima je Isus prošao zemaljski život, od rođenja preko izgnanstva do raspeća; treba shvatiti da je danas, u svakodnevnom iskustvu vjere, Isus “sunce” našega života.

Ali zašto bogatstvo i brige uspijevaju zamutiti naš pogled na stvari i na Boga? Zašto bogatstvo i brige u našemu srcu zauzimaju Božje mjesto, a umjesto njega nam daju neko malo božanstvo, stvoreno po našoj mjeri, srezano na našu niskost i bez perspektive? No još uvijek imamo vremena ponovno zadobiti blaženstva vjerovanja i “gledanja srcem”, što znači gledanje života u srcu i srcem Boga. (Preuzeto sa: http://www.ver.hr/)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment