02.10.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.


Psalam 80

Ti prenese čokot iz Egipta, pogane istjera, a njega zasadi.

Mladice svoje ispruži do mora i svoje ogranke do Rijeke.

Zašto si mu srušio ogradu da ga beru svi što putem prolaze,

da ga pustoši vepar iz šume, da ga pasu poljske zvijeri?

Vrati se, Bože nad Vojskama, pogledaj s neba i vidi, obiđi ovaj vinograd:

zakrili što zasadi desnica tvoja, sina kog za se odgoji!

Nećemo se više odmetnuti od tebe; poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje.

Jahve, Bože nad Vojskama, obnovi nas, razvedri lice svoje i spasi nas!

 

Evanđelje: Mt 21,33-43

“Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.” “Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: `Poštovat će mog sina.` Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: `Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!` I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.” “Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?” Kažu mu: “Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.” Kaže im Isus: “Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!

 

Tišina

Uplovi u riječi Svetog pisma. Neka te ohrabre i ojačaju. Nastoj da riječi odjekuju u tvom srcu i u tvojim mislima.

 

Meditacija

Što nam je činiti? Kao prvo, mi nismo gospodari već samo upravitelji. Koliki su u prošlosti, a i danas ih ima, koji su sebe smatrali gospodarima, koji su se ponašali ili se ponašaju kao bogovi? Najtužnije je što takvih ima u Crkvi, pa i u njenim strukturama. Marija je kazala: “Službenica sam Gospodinova”. Isus govori, a životom to i potvrđuje, da nije došao da njemu služe, već da on služi drugima. Adam nije želio služiti. Učimo li od Adama ili od Isusa?

Isus nam govori da Bog želi i posljednjem dati cijelu plaću, nebo, da je strpljiv kako bi se u našoj buntovnosti predomislili, ali nam također poručuje da će sigurno od nas tražiti plodove, urod. Hoćemo li biti zrelo grožđe ili vinjaga? Zato nas Pavao potiče: “Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu.”

Ma koliko ovaj svijet ili mi sami ubijali proroke, pojedinačno ili masovno, koliko se trudili proglasiti Boga mrtvim, koliko se trudili donositi zakone u kojima Isusu dokidamo građansko pravo u našem društvu, koliko nastojali svim mogućim bukama zatomiti Božji glas, glas savjesti u sebi, to nas ne oslobađa od krivice. Svaki čovjek koji čuje Božju riječ, postaje za nju i odgovoran. Čovječe, tvoje tijelo Božjim dahom oživotvoreno, postaje živa duša, prekrasan Božji perivoj, vinograd Božji tebi na upravljanje povjeren. Radiš li na njemu kako bi donosio obilat rod?

Isusove riječi su Evanđelje, radosna poruka, ali za njegove slušatelje one su opomena i prijetnja, koja u njihovim ustima postaje osuda koju izriču protiv sebe. O nama ovisi hoće li Isusove riječi za nas biti radosna vijest. Ako ih prepoznamo kao opomenu, neka nas potaknu na obraćenje,  kako nam evanđelje ne bi bilo osuda.

(Preuzeto sa: http://zupa-nasice1.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1556)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment