06.06.2011.

by admin

 

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 68

Bog nek’ ustane! Razbježali se dušmani njegovi!

Svi mrzitelji njegovi pobjegli pred njim!

Kao što dim iščezava, i njih neka nestane!

Kako se vosak topi na ognju,

nek’ nestane grešnika pred licem Božjim!

 

Pravedni neka se raduju,

neka klikću pred Bogom,

neka kliču od radosti.

Pjevajte Bogu, slavite mu ime!

Poravnajte put onome koji ide pustinjom –

kojemu je ime Jahve – i kličite pred njim!

 

Otac sirota, branitelj udovica,

Bog je u svom svetom šatoru.

Napuštene okućit će Jahve,

sužnjima pružit’ sretnu slobodu:

buntovnici samo ostaše u sažganoj pustinji.

 

EVANĐELJE; Iv 16,29-32

Kažu mu učenici: “Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš.Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.” Odgovori im Isus: “Sada vjerujete? Evo dolazi čas i već je došao: raspršit ćete se svaki na svoju stranu i mene ostaviti sama. No ja nisam sam jer Otac je sa mnom.

 

TIŠINA

Ostani kratko u tišini i osluškuj Božju riječ koja ti je danas upučena!

 

MEDITACIJA

Nakon višegodišnjeg suživota s Isusom i poslije dugoga govora što ga je Isus održao te večeri apostolima, došli su do zaključka da je izišao do Boga. To su mu i kazali. Međutim, Isus je dobro poznavao njihovu kolebljivost, jer još nisu bili primili Duha Svetoga koji bi ih učvrstio u vjeri. Čekala ih je velika kušnja vjere koju nisu bili sposobni predvidjeti i primjereno se za nju pripremiti. Zato im Isus najprije veli što će se naskoro dogoditi: raspršit će se svaki na svoju stranu, a njega ostaviti samog. A mogli bismo kazati i obrnuto: Isus će krenuti svojim putem, a apostole će prepustiti njima samima. Njemu neće biti lako u toj osamljenosti, ali neće biti lako ni njima. Nevolja će snaći i njega i njih.

Pa ipak: Isus neće biti sam, s njime će biti Otac. Apostoli neće biti sami, s njima će biti Isus. Tko je po vjeri pozvan s Isusom osjeća unaprijed pobjedu i zato je u stanju, unatoč trenutačnoj nevolji, sačuvati unutarnji mir. Pomoći će mu Isusova pobjeda nad svijetom i njegovo obećanje da će uvijek biti sa svojima kao što je Otac s njim. Jedino na taj način moguće je razumjeti ustrajnost tolikih učenika koji su – nerijetko s molitvom ili pjesmom na usnama – izdržavali i najteža mučenja.

(F.Cerar,Po riječima Sv. Pisma, UPT, Đakovo, 2002.)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

 

Preporučeno

Leave a Comment