06.10.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.


Ps 1

Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,

ne staje na putu grešničkom

i ne sjeda u zbor podrugljivaca,

već uživa u Zakonu Jahvinu,

Zakonu njegovu misli dan i noć.

 

On je k’o stablo zasađeno

pokraj voda tekućica

što u svoje vrijeme plod donosi;

lišće mu nikad ne vene,

sve što radi dobrim urodi.

 

Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi!

Oni su k’o pljeva što je vjetar raznosi.

 

Jer Jahve zna put pravednih,

a propast će put opakih.

 

EVANĐELJE; Lk 11,5-13

I reče im: “Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ‘Prijatelju, posudi mi tri kruha.  Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ‘Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem…’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti.” “I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se.” “A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!”

 

MEDITACIJA

Moliti, tražiti, kucati – možemo li to? Naša molitva, ne bi li mogla biti odbijena? Naše traženje, ne bi li nas moglo odvesti na stranputicu? Naše kucanje, ne bi li vrata mogla ostati zatvorena? Zar nije istina da više stremimo za autonomijom, za načinom života u kojemu nikoga ništa ne moramo moliti, u kojemu ne moramo tražiti niti igdje kucati? Biti jaki, sigurni u sebe, ponosni – zar s takvom slikom o sebi neki na uspijevaju izbjeći tamnu stranu života? No koliko toga nedoživljenog, kolike svoje potrebe, strahove i čežnje potisnemo da bismo mogli ići u korak sa svijetom u kojemu se molbe, traženje i kucanje nerijetko promatraju kao znak slabosti?

Bog vidi što se krije iza naše naizgled snažen fasade. Vidi prazne ruke i sam ih ispunjava kad molitelj, tražitelj i onaj tko kuca dođe pred njega.

To što možemo moliti i kucati znak je naše ljudskosti. Jer ako moleći, tražeći i kucajući idemo prema svojemu Bogu, on će nama pohitati ususret, primiti nas i njegovo će srce biti otvoreno našemu srcu.

(preuzeto sa www.benedictus.info)

 

MOLITVA

Bože, pred tobom se ne moramo praviti većima nego što jesmo. Tvoj pogled dopire u našu nutrinu i znadeš što nam je najpotrebnije. Daj da ti pođemo ususret sa svime što jesmo i što imamo, te da vjerujemo da nas ti prihvaćaš otvorenih ruku. To te molimo po Isusu Kristu, koji nam je pokazao nježni lice tvoje ljubavi. Amen.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment