07.07.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 105

I on pozva glad na zemlju,

sve zalihe uništi krušne.

Pred njima čovjeka posla:

Josip u ropstvo bijaše prodan.

 

Sputaše uzama noge njegove,

u gvožđe mu vrat staviše,

dok se ne ispuni proroštvo njegovo,

Jahvina ga riječ potvrdi.

 

Kralj naredi da ga driješe,

naroda poglavar oslobodi njega.

Za domaćina ga stavi kući svojoj,

za nadstojnika sveg imanja svoga,

 

EVANĐELJE; Mt 10,7-15

Putom propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje.” “U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati. Gdje vas ne prime i ne poslušaju riječi vaših, iziđite iz kuće ili grada toga i prašinu otresite sa svojih nogu. Zaista, kažem vam, lakše će biti zemlji sodomskoj i gomorskoj na Dan sudnji negoli gradu tomu.”

 

MEDITACIJA

Isus, u današnjem Evanđelju govori o preduvjetima koje moramo zadovoljiti da bi stekli titulu mironosca. Kao prvo, pravi Isusov poslanik pokazuje svojim životnim stavom da osjeća kako se približilo kraljevstvo nebesko. Nositelj Isusove poruke neće prenositi poruku kraljevstva nebeskog kao suhu teoriju ili vlastito umovanje, već će prenositi čvrste životne stavove i uvjerenja što proizlaze iz Boga.

Drugi preduvjet je zauzeto djelovanje u korist bolesnih, gubavih, opsjednutih, pa čak i mrtvih. Tko želi biti autentični izgraditelj obiteljskog mira ne može ne imati doticaja s onima koji trpe, da ohrabri i njih i one koji o njima skrbe.

A kao treći preduvjet je bezinteresnost. Kristov poslanik je sve primio besplatno, te sve treba besplatno i davati. Cilj njegova djelovanja ne može biti stjecanje ni zlata ni srebra, ni mjedi o pojasu, kao što to ne može biti niti uhljebljenje.

Samo takav apostol može bit mironosac i donijeti Božji mir obiteljima koje postaju temelj i model pravog suživota. Današnje Evanđelje stoga obvezuje i Kristove navjestitelje, ali i obitelji. Koliko god su poslanici donositelji mira u obitelji, toliko isto sama obitelj treba tražiti Božji mir od njih, da bi stvarno na njoj otpočinuo taj isti mir. Prvi su doista nositelji ako žive prema Kristovim naputcima, a drugi moraju biti tražitelji da bi Božji mir došao do stvarnog naslovnika kojem je upućen i potreban.

Vrijeme je da se svi odreda uozbiljimo u ovom odgovornom zvanju u službi mira kojim na najbolji mogući način služimo i svakom pojedincu i cijelom društvu.

don Ivan Bodrožić

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment