09.09.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 16

Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.

Jahvi rekoh: “Ti si moj gospodar,

nema mi blaženstva bez tebe!”

 

Jahve mi je baština i kalež:

Ti u ruci držiš moju sudbinu.

 

Blagoslivljam Jahvu koji me svjetuje

te me i noću srce opominje.

Jahve mi je svagda pred očima;

jer mi je zdesna, neću posrnuti.

 

Pokazat ćeš mi stazu u život,

puninu radosti pred licem svojim,

sebi zdesna blaženstvo vječno.

 

EVANĐELJE; Lk 6,39-42

A kaza im i prispodobu: “Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.” “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.”

 

MEDITACIJA

Isus zna biti jasan i kad je potrebno dovoljno oštar. Posebno me se doima njegova prispodoba o čovjeku koji želi izvaditi trun u oku svoga brata, a brvno u svome oku ne opaža. Često sam se pitao što to znači i kako to tumačiti. Pomišljao sam da bi možda trun bio neki mali grijeh, sitna pogreška, a brvno neki teški grijeh, veliki propust. Ili da je brvno ono što se zaista opaža i smeta drugima. Očiti znak da je to izazov ljudskoj ograničenosti, nekritičnosti i pokvarenosti. Smijemo to i tako promatrati i otkrivati koliko se to i nas tiče.

Osjetio sam, i nadahnuće ovakvog tumačenja. Najveća krepost našega odnosa prema Bogu i prema bližnjima jest ljubav. Ona je iznad svega. Tko ljubi, ispunio je zakon. Najdublji ponor ljudskog srca jest pomanjkanje ljubavi. Osjećam da je Isus i na to mislio. On nas potiče da jedni drugima pomognemo, čak i da upravimo bratu kraj sebe opomenu kad je to potrebno. Međutim, svako opominjanje bez ljubavi nema odjeka ni smisla. Tada to nije u službi spasenja. Ako opominjemo bez ljubavi, činimo nešto što ima još gore posljedice. Opomena s ljubavlju spašava i stiče brata.

Prema tome, sve ono što vidimo na bližnjemu, bez obzira bilo to veliko ili sitno, uočljivo ili prikriveno, sve je to trun u oku brata. Brvno u mom oku jest pomanjkanje ljubavi. Potrebno je ponajprije to riješiti, najprije to brvno ukloniti. Tek kad tako riješimo stanje u svom srcu, smijemo pristupiti bratu s nakanom da iz njegova oka izvadimo trun. Bit će to tada s ljubavlju, a to onda znači da će imati i ploda.

(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment