11.09.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 103

Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,

i sve što je u meni, sveto ime njegovo!

Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,

i ne zaboravi dobročinstva njegova:

 

on ti otpušta sve grijehe tvoje,

on iscjeljuje sve slabosti tvoje;

on ti od propasti čuva život,

kruni te dobrotom i ljubavlju;

 

Jarostan nije za vječna vremena

niti dovijeka plamti srdžba njegova.

Ne postupa s nama po grijesima našim

niti nam plaća po našim krivnjama.

 

Jer kako je nebo visoko nad zemljom,

dobrota je njegova s onima koji ga se boje.

Kako je istok daleko od zapada,

tako udaljuje od nas bezakonja naša.

 

EVANĐELJE; Mt 18,21-34

Tada pristupi k njemu Petar i reče: “Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?” Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.” “Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ‘Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti.” “A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ‘Vrati što si dužan!’Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ‘Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga.””Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ‘Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga.

 

MEDITACIJA

Gospodine, koliko puta? Koliko puta da oprostim bratu svome ako se ogriješi o mene? Koliko puta preći preko nekih riječi koje pogađaju i bole? Koliko puta zaboraviti brojna dijela koja još i danas peku jer su očita nepravda? Koliko puta, Gospodine reći čovjeku kraj sebe: Opraštam ti! Koliko puta smijem ispasti lud, biti izigran, biti ismijan? Gospodine, koliko puta i kako dugo takve ljude treba smatrati braćom? Dva ili tri puta, možda čak i sedam puta?

Ti me iznenađuješ, Gospodine, govoriš o brojci koja nadilazi svačiju hrabrost. Ona obeshrabruje i onoga koji se može i ogriješiti o mene, jer ne može stići da me u jednom danu povrijedi sedamdeset puta sedam. To je više i od smjelosti grijeha i oproštenje jače od uvrede i grijeha? Nije li to poruka da je veća snaga skrivena u praštanju i ljubavi nego u podlosti i nepravdi? Ne govori li mi to o neizrecivoj snazi koja se krije u praštanju? Zato praštanje mora biti iznad svake mogućnosti ljudskog grijeha.

Možda mi zapravo time želiš reći da je to samo tebi, samo Bogu moguće. Jer, čovjek takvog iskustva nema. Ali Bog ima. I moram se zamisliti Gospodine, koliko puta si ti meni oprostio?

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

 

MOLITVA

Oprosti mi Gospodine i danas i svakog dana iznova. Oprosti mi za cijeli život bez jamstva da te možda opet neću uvrijediti. Ne želim, Gospodine, ali ti jedini znaš kako sam sazdan. Hvala ti!

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment