12.06.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 104

Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,

Jahve, Bože moj, silno si velik!

Odjeven veličanstvom i ljepotom,

Kako su brojna tvoja djela, o Jahve!

Sve si to mudro učinio:

puna je zemlja stvorenja tvojih.

 

Sakriješ li lice svoje, tad se rastuže;

ako dah im oduzmeš, ugibaju

i opet se u prah vraćaju.

Pošalješ li dah svoj, opet nastaju,

i tako obnavljaš lice zemlje.

 

Neka dovijeka traje slava Jahvina:

nek’ se raduje Jahve u djelima svojim!

Bilo mu milo pjevanje moje!

Ja ću se radovati u Jahvi.

 

EVANĐELJE; Iv 20,19-23

I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama!” To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

 

TIŠINA

Pronađi mjesto gdje te slijedećih dvadesetak minuta nitko i ništa neće smetati…..Sjedni ili klekni, duboko jednom udahni zrak i polagano ga izdiši. Neka je sve na tebi opušteno, smireno i slušaj današnju Riječ Božju…….

 

MEDITACIJA

Bog u koga vjerujemo je troosobni Bog. Jedinstven u svojoj biti, prebogat u svojoj ljubavi. Objava nam otkriva Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Današnji nas blagdan želi na osobit način otvoriti tajni treće božanske osobe.

Duh Sveti je Bog, on je osoba. To znači da mu možemo govoriti, da mu se možemo obraćati, moliti mu se.  Na jedinstven način Duh Sveti je na djelu u najizvrsnijem Božjem djelu, u Utjelovljenju Sina Božjega. Marija je začela po Duhu Svetom. Isti će Duh Sveti voditi Isusa k Jordanu, u pustinju, pa u Nazaret……….Isus je pun Duha Svetoga. Može se gotovo reći da je to duša njegove duše. Zato se simbolički povezuje tajna dara Duha Svetoga s trenutkom kada je Isus predao život svoj na križu i kada je ispustio Duh, kada je izdahnuo.

Danas slavimo tu silu Duha Svetoga i sjećamo se da smo i mi nositelji toga dara. Već u krštenju ista je ljubav zapečaćena u srcima našim, a u krizmi Duh nas Sveti opunomoćuje za svjedoke Kristova djela spasenja.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

 

MOLITVA

Isuse, pohodi nas svojim Svetim Duhom da nas on prožme i zahvati. Obnovi u nama taj neizrecivi dar jer osjećamo da je u nama sve već nekako staro i umorno, ništa se ne događa, nalik smo ustajaloj vodi, bez života smo i bez poleta. Pošalji nam, Isuse, Duha svoga i obnovi u nama sve njegove duhovske darove.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

 

Preporučeno

Leave a Comment