16.10.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.


Ps 96

Pjevajte Jahvi pjesmu novu!

Pjevaj Jahvi, sva zemljo!

kazujte poganima njegovu slavu,

svim narodima čudesa njegova.

 

Velik je Jahve, hvale predostojan,

strašniji od svih bogova!

Ništavni su svi bozi naroda.

Jahve stvori nebesa!

 

Dajte Jahvi, narodna plemena,

dajte Jahvi slavu i silu!

Dajte Jahvi slavu imena njegova!

Prinosite žrtvu i uđite u dvorove njegove,

 

poklonite se Jahvi u sjaju svetosti njegove.

Strepi pred njim, zemljo sva!

Nek’ se govori među poganima: “Jahve kraljuje!”

Svijet on učvrsti da se ne pomakne,

narodima pravedno upravlja.

 

EVANĐELJE; Mt 22,15-21

Tada farizeji odoše i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: “Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?” Znajući njihovu opakost, reče Isus: “Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!” Pružiše mu denar. On ih upita: “Čija je ovo slika i natpis?” Odgovore: “Carev.” Kaže im: “Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.”

 

MEDITACIJA

Isuse, u krštenju je utisnut u svakoga od nas neizbrisivi biljeg pripadnosti tebi. To je pečat ljubavi, pečat Duha Svetoga. Po krštenju si skinuo s nas teret staroga grijeha kojim je narušena Božja slika na čovjeku. Čovjek je stvoren na sliku i priliku Božju, ali je ta slika grijehom potamnjela.

Krštenjem nas oslobađaš toga grijeha i time nam vraćaš dostojanstvo djece Božje. Na sebi imamo opet odsjaj tvoje ljepote.

Po toj slici ti ćeš me, Gospodine, prepoznati. Ja sam tvoj, ja pripadam tebi, nećeš me se odreći. Tvoja sam svojina. Pečat tvoje ljubavi je na meni i zauvijek pripadam tebi kao svome Otkupitelju.

Hvala ti za dar krštenja, za taj dar novog života po kome imam sigurnost tvoje ljubavi. Hvala ti, Isuse što si me na taj način dozvao u život, u novi, tvoj božanski život.

Pomozi mi, Isuse, da tvoju sliku dostojno nosim i čistom je održavam. Pomozi mi, Isuse, da ta slika bude vjerna ikona, vjeran odsjaj tvoje slave, tvoje ljubavi, tvojeg predanja Ocu. Pomozi mi, Isuse, da se taj biljeg u meni učvrsti i da bude jamstvo vječnog zajedništva s tobom.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment