U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Pronađi mjesto gdje te slijedećih dvadesetak minuta nitko i ništa neće smetati…..Sjedni ili klekni, duboko jednom udahni zrak i polagano ga izdiši. Neka je sve na tebi opušteno, smireno i slušaj današnju Riječ Božju…….

HIMAN

Dan nam svečan osvanu,

Pun veselja svijet sav kliče:

Kralj života pogubi

Kneza smrti, zla i tmine.

Puk sav hrli u susret

Mašuć cvjetnim grančicama,

Pjesmu pjeva pobjednu:

Slava Sinu Davidovu!

Pohitimo radosno

Višnjem Kralju svi u susret:

S grančicama palminim

Slava Kristu zapjevajmo!

Staze naše upravljaj,

Kriste Vođo, Spasitelju!

Daj nam svagda pjevati

Srcem čistim hvale tvoje.

Slava Ocu vječnomu

I Sinu mu jedinomu

Sa Tješiteljem Presvetim-

Svetom Trojstvu blaženomu.Amen.

EVANĐELJE; Mt 26,14-27,66

Tada jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: “Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.” A oni mu odmjeriše trideset srebrnjaka. Otada je tražio priliku da ga preda. Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: “Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?” On reče: “Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.'” I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu. Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: “Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.” Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: “Da nisam ja, Gospodine?” On odgovori: “Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije.” A Juda, izdajnik, prihvati i reče: “Da nisam ja, učitelju?” Reče mu: “Ti kaza.”  I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: “Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!” I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: “Pijte iz nje svi!

Što vam se čini?” Oni odgovoriše: “Smrt zaslužuje!”

MEDITACIJA

Jedan od važnih i lijepih znakova koji danas dolazi do izražaja je maslinova grančica. Sjećamo se povijesnoga događaja kad je Isus ulazio u svoj grad Jeruzalem i ljudi mu spontano pošli ususret.bili su svi puni radosti, razdragani, prepoznavajući u Isusu onoga koga su stoljeća očekivala. Palminim i maslinovim granama učinili su taj susret još svečanijim i ljepšim. Budući da je to bilo nekoliko dana prije Isusove muke na križu, taj se događaj duboko usjekao u sjećanje njegovih učenika i opisan je u evanđeljima. Mi se kao vjernici danas toga sjećamo.

Maslina je znak mira, i želi to i danas biti, a to za nas u domovini znači znak nade da će se i na našim prostorima obistiniti pravedan mir za kojim tako vruće čeznemo. Maslina je i izraz našeg prianjanja uz Isusa. Po iskrenom hodu za Isusom moći će taj znak mira i nade postati polazištem boljega svijeta.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Klanjam ti se, Isuse, i blagoslivljam te,

jer si svojim svetim križem otkupio svijet,

otkupio mene!

Preporučeno

Leave a Comment