17.09.2011.

by admin

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 100

Služite Jahvi u veselju!

Pred lice mu dođite

s radosnim klicanjem!

 

Znajte da je Jahve Bog:

on nas stvori, i mi smo njegovi,

njegov smo narod i ovce paše njegove.

 

Uđite s hvalama na vrata njegova,

u dvore njegove s pjesmama;

hvalite ga, ime mu slavite!

 

Jer dobar je Jahve,

dovijeka je ljubav njegova,

od koljena do koljena vjernost njegova.

 

EVANĐELJE; Lk 8,4-15

Kad se skupio silan svijet te iz svakoga grada nagrnuše k njemu, prozbori u prispodobi: “Iziđe sijač sijati sjeme. Dok je sijao, jedno pade uz put, bi pogaženo i ptice ga nebeske pozobaše. Drugo pade na kamen i, tek što je izniklo, osuši se jer ne imaše vlage. Drugo opet pade među trnje i trnje ga preraste i uguši.Drugo napokon pade u dobru zemlju, nikne i urodi stostrukim plodom.” Rekavši to, povika: “Tko ima uši da čuje, neka čuje!” Upitaše ga učenici kakva bi to bila prispodoba. A on im reče: “Vama je dano znati otajstva kraljevstva Božjega, a ostalima u prispodobama – da gledajući ne vide i slušajući ne razumiju.” “A ovo je prispodoba: Sjeme je Riječ Božja. Oni uz put slušatelji su. Zatim dolazi đavao i odnosi Riječ iz srca njihova da ne bi povjerovali i spasili se. A na kamenu – to su oni koji kad čuju, s radošću prime Riječ, ali korijena nemaju: ti neko vrijeme vjeruju, a u vrijeme kušnje otpadnu. A što pade u trnje – to su oni koji poslušaju, ali poneseni brigama, bogatstvom i nasladama života, uguše se i ne dorode roda. Ono pak u dobroj zemlji – to su oni koji u plemenitu i dobru srcu slušaju Riječ, zadrže je i donose rod u ustrajnosti.”

 

TIŠINA

Zastani u tišini i poslušaj što ti to danas Bog govori? Što želi od tebe?

 

MEDITACIJA

Vrlo je opasno osluškivati istinu koja u tebi raste, govoriti istinu koja ti navire na usta, živjeti istinu koju si spoznao. Moraš računati s tim, da će te kolege ismijati, prezreti, odbaciti, da ćeš izgubiti povjerenje svojih pretpostavljenih i ostati sam sa svojim križem.

Ne očekuj ni od Boga legiju anđela u pomoć. Iako je uvijek uz tebe. Uvijek si za nj vredniji od svih nebeskih vrabaca, od kojih ni jedan ne pada s krova bez njegove volje. On hoće da slušaš istinu koju je u te posijao, da govoriš istinu koju ti je objavio, da živiš istinu, a to je on – da budeš istina kao što je on.

(M. Malinski; Riječ  za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment