U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 69

Jer zbog tebe podnesoh pogrdu,
i stid mi pokri lice.
Tuđinac postadoh braći
i stranac djeci majke svoje.
Jer me izjela revnost za Dom tvoj
i poruge onih koji se rugaju tebi padoše na me.

 

Ruganje mi slomilo srce i klonuh;
čekao sam da se tko sažali nada mnom, ali ga ne bi;
i da me tko utješi, ali ga ne nađoh.
U jelo mi žuči umiješaše,
u mojoj me žeđi octom napojiše.

Božje ću ime hvaliti popijevkom,
hvalit ću ga zahvalnicom.
Gledajte, ubogi, i radujte se,
nek’ vam oživi srce, svima koji Boga tražite.
Jer siromahe Jahve čuje,
on ne prezire sužanja svojih.

EVANĐELJE; Mt 26,14-25

Tada jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: “Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.” A oni mu odmjeriše trideset srebrnjaka. Otada je tražio priliku da ga preda. Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: “Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?” On reče: “Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.'”I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu. Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: “Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.” Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: “Da nisam ja, Gospodine?” On odgovori: “Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije.” A Juda, izdajnik, prihvati i reče: “Da nisam ja, učitelju?” Reče mu: “Ti kaza.”

TIŠINA

Otkloni vanjsku buku, zastani u tišini i osluškuj što ti to Isus govori ???? Kako doživljavaš tekst?

MEDITACIJA

Za smiješnih trideset srebrnjaka Juda je izdao Isusa. Njegova izdaja i njegov očaj imaju u sebi nešto tjeskobno. Izdao je ono najmilije kako bi učinio najgore. Sve zaprepaštenje vlastitim činom sručilo se na njega u času kad je primio novac. Bacio je novac i objesio se. Za njega je sve bilo prekasno. No mora li to nužno značiti da je i za Božje milosrđe bilo prekasno? Ako je točno da je Bog s Judom imao takav plan, ne bismo li onda mogli vjerovati da Bog i njega spašava, jer je Isus umro za sve ljude? – A mi: nema li i u našemu životu dana kad svoju ljubav prema Bogu i prema braći ljudima prodamo za častohleplje, za dobitak, sigurnost, ili čak za osvetu i mržnju? Nije li sve to i u nama? Isusa Krista netko uvijek iznova izdaje i prodaje.

Molimo Boga da izdaja- Njega, ili nekog čovjeka pa i samih sebe- koja se može uvući u nas ne pretvori u okorjelost. «Jer kad se izdaja ukorijeni, kad ona ovlada srcem te oni više ne zna naći put prema kajanju- to je Juda!»

(preuzeto sa www.katolici.org)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment