U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

HIMAN

Već zora rumen prosipa,

U visu pjesme ore se,

Pun slavlja svijet odjekuje,

Od groze urla pakao.

Oslobođene očeve

Iz tamnog smrtnog podzemlja

U svijetli život izvodi

Nebeski Kralj svemogući.

Stražari grob mu čuvali

I pečatio kamen ga,

A u grob svoj ko pobjednik

On sada smrt sahranjuje.

I viče sjajan anđeo:

Nek pjesme grobne svrše se,

Tugovat, plakat prestajte:

Zatirač smrti uskrsnu!

Da budeš vazda, Isuse,

Veselje naše uskrsno,

Preporođene izbavi

Od grijeha smrti užasne.

Sva slava Ocu vječnomu

I uskrsnomu Sinu mu,

Sa Tješiteljem Presvetim

U vječne vijeke vjekova. Amen.

TIŠINA

U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi……………

EVANĐELJE; Iv 20,1-9

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojeg je Isus ljubio, pa im reče: ”Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.” Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže,ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Potom se učenici vratiše kući.

MEDITACIJA

Danas odzvanja u našim ušima vazmena radosna poruka: Krist je uskrsnuo od mrtvih! Grob je prazan. Grob nije mogao u svom krilu zarobiti Početnika života. Današnji nas blagdan nad blagdanima zasiplje svečanim navještanjem da je Isus uskrsnuo! On je živ! Ljubav je pobijedila mržnju. To je uskrsnuće na novi, neraspadljivi život, početak novoga stvaranja. Započeo je s Isusom jedan novi, neizrecivi svijet gdje smrti više biti neće. Isus više nikada neće umrijeti.

Isus je iznenadio sve. Svoje neprijatelje iznenadio je snagom oproštenja. Svojim uskrsnućem nije htio nikoga poraziti, pobijediti. Htio je samo pobijediti smrt i grijeh. Nad ljudima Isus ne želi pobjednički slaviti. Njima nudi spasenje. Svoje prijatelje iznenadio je radošću i mirom.

Uskrsnuće je spasiteljski događaj. Isus je i za nas pobijedio grijeh i smrt. On je i nas obdario novim, uskrsnulim životom. I mi smo dionici te pobijede i radosti. Na poseban način proživljavamo tu tajnu u sakramentima vjere.

(fra Zvjezdan Linić; U početku bijaše riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2007.)

MOLITVA

Uskrsnuli Gospodine, želim osjetiti snagu i ljepotu ovoga dana i događaja što ga slavimo. Daruj mi milost da to duboko proživim, da se i u mojoj duši razlije ona radost kojom su se obradovali tvoji učenici kad su te vidjeli……

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment