25.09.2011.

by admin

Psalam 25

 

Pokaži mi, Jahve, svoje putove,

nauči me svojim stazama!

Istinom me svojom vodi i pouči me,

jer ti si Bog, moj Spasitelj:

u tebe se pouzdajem svagda.

 

Spomeni se, Jahve, svoje nježnosti

i ljubavi svoje dovijeka.

Ne spominji se grijeha

moje mladosti ni prijestupa,

spomeni me se po svojoj ljubavi–

radi dobrote svoje, o Jahve!

 

Jahve je sama dobrota i pravednost:

grešnike on na put privodi.

On ponizne u pravdi vodi

i uči malene putu svome.

 

Evanđelje: Mt 21,28-32

“A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: `Sinko, hajde danas na posao u vinograd!` On odgovori: `Neću!` No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: `Evo me, gospodaru!` i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?” Kažu: “Onaj prvi.” Nato će im Isus: “Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putom pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.”

 

Tišina

Zastani u tišini i poslušaj što ti to danas Bog govori? Što želi od tebe?

 

Meditacija

Bog me poziva da danas ostavim iza sebe svoju prošlost i okrenem se budućnosti. To nije uvijek lako, a bez njegove pomoći gotovo da i nije moguće. Koliko me često opterećuje i muči moja prošlost? Koliko teško pritišće breme krivnje? Isus za mene ima radosnu vijest: ništa od toga nije nepopravljivo, neopozivo. Dokle god živim imam priliku promijeniti svoj život.

Prema kršćanskom shvaćanju, čovjek nije marioneta sudbine zapisane u zvijezdama. On nije prepušten na milost i nemilost bogovima koji se s njime poigravaju, zabavljajući se u trenucima dokolice. Mojim životom ne upravlja neosobna svemirska energija kojom moram naučiti ovladati. Bog mi je dao slobodu, da se u slobodi opredijelim za njega, koji je ljubav i koji očinskim okom bdije nada mnom i čeka, uvijek čeka, da mu se obratim. A najljepše od svega je što je Božja ponuda prijateljstva trajno otvorena. Tu nema onoga ‘do isteka zaliha’. Kod Boga je ljubavi na pretek i zalihe nikad neće isteći. U svakome trenutku ima je dovoljno za svakoga.

Danas mi Bog poručuje: zaboravi ono što je bilo. Danas se obrati i počni živjeti drukčije. Danas se opredijeli za mene i stvori čvrstu odluku da želiš ići za mnom, da želiš živjeti kao prijatelj Božji. Nije bitno ako su ti se u prošlosti događala lutanja i pogreške. Kakve god one bile, ja ti mogu sve to oprostiti i izbrisati. Ono što je važno nije kako si živio do ovoga trenutka. Ono što je važno jest kako ćeš živjeti od ovoga trenutka pa do kraja svojega života.

(preuzeto sa: http://www.katolici.org)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno

Leave a Comment