12.12.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 25, 4-5ab.6.7bc.8-9

Pokaži mi Gospodine, putove svoje,

nauči me svojim stazama!

Istinom me svojom vodi i pouči me,

jer ti si Bog, moj Spasitelj.

 

Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti

i ljubavi svoje dovijeka.

Spomeni me se po svojoj ljubavi —

radi dobrote svoje, Gospodine!

 

Gospodin je sama dobrota i pravednost:

grešnika on na put privodi.

On ponizne u pravdi vodi

i uči malene putu svome.

 

EVANĐELJE; Mt 21,23-27

I uđe u Hram. Dok je naučavao, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne te ga upitaše: “Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast?” Isus im odgovori: “I ja ću vas jedno upitati. Ako mi na to odgovorite, ja ću vama kazati kojom vlašću ovo činim. Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?” A oni umovahu među sobom: “Reknemo li `Od Neba`, odvratit će nam: `Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?` A reknemo li `Od ljudi`, strah nas je mnoštva. Ta svi Ivana smatraju prorokom.” Zato odgovore Isusu: “Ne znamo.” I on njima reče: “Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim.”

 

MEDITACIJA

Što nam je, dakle, činiti? Vrati se samom sebi, budi to što jesi – čovjek sa imenom i prezimenom. Moraš od sebe odbaciti sve čime si se kanio jeftino provući kroz život. Stoga se odreci svakog podilaženja onima od kojih ovisi tvoja karijera. Zatim moraš prestati bez misli ponavljati ono što su drugi rekli, bez razmišljanja raditi ono što drugi rade. Moraš steći slobodu – i govoriti kako sam znaš, raditi kako sam umiješ, misliti svojom glavom.

Tako, kao slobodan čovjek prilazi drugim ljudima. Ponašaj se kao ravnopravni sudionik, bez kompleksa da si gluplji, slabiji ili ovisniji od njih.  Ne boj ih se. Mirnoćom prosuđuj svoja djela.

Vrati se Bogu – vrati se samom sebi.

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

 

ZAMOLBE

Bože, udijeli mi vjeru i snagu da mogu hrabro kročiti kroz život slaveći tebe i daj da svi ljudi spoznaju da nisu samo od ovoga svijeta, da ne pripadaju samo njemu.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

ANĐELE ČUVARU MILI

Preporučeno

Leave a Comment