13.12.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 34 , 2-3.6-7.17-19.23

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,

njegova će mi hvala biti svagda na ustima!

Nek se Gospodinom duša moja hvali,

nek čuju ponizni i nek se raduju!

 

U njega gledajte i razveselite se,

da se ne postide lica vaša.

Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje,

izbavlja ga iz svih tjeskoba.

 

Lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca

da im spomen zatre na zemlji.

Pravednici zazivaju, i Gospodin ih čuje,

izbavlja ih iz svih tjeskoba.

 

Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca,

a klonule duše spasava.

Gospodin izbavlja duše slugu svojih,

i neće platiti tko god se njemu utječe.

 

EVANĐELJE;  Mt 21, 28-32

A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: `Sinko, hajde danas na posao u vinograd!` On odgovori: `Neću!` No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: `Evo me, gospodaru!` i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?” Kažu: “Onaj prvi.” Nato će im Isus: “Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putom pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.

 

TIŠINA

Zastani i zapitaj se danas kakvo je tvoje „da“ izgovoreno Ocu?

 

MEDITACIJA

Po ovoj prispodobi možemo naslutiti da je riječi o neodlučnosti. Neodlučnost se može odnositi na vjerski život, ali i na svakodnevni život. Usuđujemo se reći o napetosti između vjerovanja i djelovanja. Ljudska neodlučnost smeta u društvu. Neodlučnost unosi nervozu. Jer tu gdje ima napetosti ima i nervoze. Teško je govoriti o pravoj vjeri vjernika kada jedno misli, a drugo govori i radi. Ljudi se često stide svoje vjere i uvjerenja. Vjeruju u Boga ali ne Bogu. Zbog toga gube smisao i cilj života i zato postaju neodlučni.

Isus po ovoj prispodobi želi očistiti svoje učenike od licemjera i laži. On je nama uzor poslušnosti Ocu. Svaki je neposluh Bogu grijeh. No, iskreno priznanje grijeha je povratak Ocu.

Isusova je prispodoba i danas aktualna. Svatko je od nas zapravo poput prvog ili drugog sina. I mi smo često pozvani u svako doba dana dati Bogu odgovor. Ako izgovaramo „da“, neka to bude istinito. Želim na se primiti ono što Bog očekuje od mene. Površinski „da“ vodi u propast.

  1. Arkadiusz Krasicki, CSSp

 

ZAMOLBE

Molim te Gospodine  za odlučnost u donošenju odluka i da uvijek stojim iza svoje riječi.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

ANĐELE ČUVARU MILI

Preporučeno

Leave a Comment