21.10.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 24, 1-4b.5-6

Gospodnja je zemlja i sve na njoj,

svijet i svi koji na njemu žive.

On ga na morima utemelji

i na rijekama učvrsti.

 

Tko će uzići na Goru Gospodnju,

tko će stajati na svetom mjestu njegovu?

Onaj u koga su ruke nedužne i srce čisto:

duša mu se ne predaje ispraznosti.

 

On blagoslov prima od Gospodina

i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.

Takav je naraštaj onih koji traže njega,

koji traže lice Boga Jakovljeva.

 

TIŠINA

I danas uplovi u riječi Svetog pisma i osluškuj ih u svom srcu i u svojim mislima……

 

EVANĐELJE; Lk 12, 54- 59

Zatim je govorio mnoštvu: “Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: ‘Kiša će!’ I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: ‘Bit će vrućine!’ I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?” “Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.«

 

MEDITACIJA

Isusovi suvremenici se razumiju u znakove koji najavljuju promjenu vremena. Ništa loše Isus ne vidi u tome, naprotiv, time dolazi do izražaja njihov dar opažanja. Ali je loše to da nisu sposobni prepoznati neke druge, daleko važnije znakove – znakove vremena. Što je s nama kad je u pitanju prepoznavanje znakova vremena?

Ako se zaustavljamo na površini i ne uočavamo dublje znakove vremena, onda smo moderni farizeji. I naše vrijeme ima svoju poruku, koju trebamo znati prepoznati. Što se danas u svijetu govori i što Crkva ističe? Na što nas upozoravaju naši biskupi i papa? Uočavam li u njihovim porukama znak za sebe, svoju zajednicu, obitelj? Toliko se govori o solidarnosti i karitativnoj ljubavi. Gajimo li brigu o bližnjemu? Trebamo otvoriti oči i gledati znakove koje nam Bog šalje. Ne trebamo se podcjenjivati i misliti da mi tu ništa ne možemo učiniti. Svojim skromnim i iskrenim naporom uz Božju pomoć možemo učiniti velike stvari.

Gospodin nam govori da se naš život ne sastoji samo od zarade i potrošnje, od jela i pića. Ako tako poimam život, vrlo lako mogu doživjeti beznadnu nasukanost na hridima takvog siromašnog života. Dopustimo Gospodinu da jasno iščitavamo sve znakove koji nam dnevno dolaze na životnu cestu. To će nam pomoći da sigurnije i dostojnije živimo i prolazimo kroz život.

(preuzeto sa www.zupa-astepinca-kc.com)

 

ZDRAVO MARIJO

Kraljice svete krunice, moli za nas!

Preporučeno

Leave a Comment