21.8.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 117, 1-2
Hvalite Gospodina, svi puci,
slavite ga, svi narodi!

Silna je prema nama ljubav njegova
i vjernost Gospodnja ostaje dovijeka!

EVANĐELJ; Lk 13,22-30
Putujući tako u Jeruzalem, prolazio je i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: “Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?” A on im reče: Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.” “Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ‘Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ‘Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ‘Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ‘Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!'” “Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.”

MEDITACIJA
Svaki dan života znači dan bliže našemu svršetku. Kako se ophodimo s tim saznanjem? Kojim putem polazimo svakoga dana? Posvuda susrećemo ponude koje se odnose na taj put. Isus nas poziva da odaberemo uska vrata. Ona vode u novi Božji život. Kako ćemo pronaći ta vrata? Mogli bismo ih promašiti i proći kao što su prošli oni koji ostaju vani i ne smiju ući. Oni vani se, naime, pogađaju s Gospodinom, zbrajaju što su sve učinili i time zaslužili ulaz. Tko pokazuje na svoje zasluge, tko svojim djelovanjem želi skupljati kapital pred Bogom, tome vrata ostaju zatvorena. Nitko nema automatski pravo na Božje kraljevstvo. Ne postoje takva prava koja bi se stjecala rođenjem ili zaslugom. Bog sve poziva da uđu, pa i one za koje se to čini nemogućim. I nama je darovano to kraljevstvo. Ono je dar koji je uvijek ispred nas. Darovao nam ga je Bog koji želi da budemo s njime, koji nas je stvorio da s njime slavimo, da imamo život u punini. Ako prihvatimo taj dar, pronaći ćemo vrata. Ona su uska. Ne možemo sa sobom ponijeti mnogo toga, moramo ostaviti suvišno, prignuti se, biti ponizni. Kako to postići? Imamo evanđelje, ono nam se nudi kao recept.
(izvor: http://www.benedictus.info)

Molitva
Bože naše nade, naš je život putovanje, sve dok ne dođemo k tebi. Pomozi nam da među svim putovima koje možemo birati ne izgubimo iz vida put koji vodi k tebi, kako ne bismo promašili svoj život.

Preporučeno

Leave a Comment