22.10.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 122, 1-5

Obradovah se kad mi rekoše:

»Hajdemo u Dom Gospodnji!«

Eto, noge nam već stoje

na vratima tvojim, Jeruzaleme.

 

Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani

i kao u jedno saliveni!

Onamo uzlaze plemena,

plemena Gospodnja.

 

Po Zakonu Izraelovu,

da slave ime Gospodnje.

Ondje stoje sudačke stolice,

stolice doma Davidova.

 

TIŠINA

U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi……..

 

EVANĐELJE; Lk 13, 1-9

Upravo u taj čas dođoše neki te mu javiše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: “Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.” Nato im pripovjedi ovu prispodobu: “Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ‘Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'”

 

MEDITACIJA

Svi smo mi smokvino drvo u Božjem vinogradu. Ostaje pitanje donosimo li plod. Ako ne, Bog nam još uvijek daje godinu dana predujma na povjerenje. Bog ima strpljenja. A Isus Krist je vinogradar koji ulaže zagovor kod onog vlasnika vinograda: on je taj koji u toj divno jednostavnoj i poučnoj priči dolazi do riječi. Bože strpljenje je naprosto neshvatljivo golemo i širokogrudo. Samo ne smijemo zaboraviti- kako se Božji položaj ne bi umanjio sve do gubitka strahopočitanja spram njega: Postoji također i Posljednji sud pri kome se neplodno smokvino stablo može i posjeći. Ne smijemo zaboraviti da bi i svatko od nas mogao biti to smokvino drvo.

Ta nas misao…….ne bi trebala međutim ”posjeći”, već bi nas trebala potaći da u plodnoj ljubavi postanemo kreativnima, to znači, da naš život i dio svijeta što nam je predan prihvatimo kao poklon i zadatak.

(Ivan Zirdum; Riječi za svaki dan u godini; Đakovo, 1994.)

 

ZDRAVO MARIJO

Kraljice svete krunice, moli za nas!

Preporučeno

Leave a Comment