23.8.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 96, 10-13
Nek se govori među poganima: »Gospodin kraljuje!«
Svijet on učvrsti da se ne pomakne,
narodima pravedno upravlja.

Raduj se, nebo, i kliči, zemljo!
Neka huči more i što je u njemu!
Nek se raduje polje i sve što je na njemu,
neka klikće šumsko drveće!

Neka klikće pred Gospodinom, jer dolazi,
jer dolazi suditi zemlji.
Sudit će svijetu po pravdi
i narodima po istini svojoj.

EVANĐELJE; Mt 23,23-26
“Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Namirujete desetinu od metvice i kopra i kima, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati. Slijepe vođe! Cijedite komarca, a gutate devu!” “Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i pohlepe. Farizeju slijepi! Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.”

MEDITACIJA
Pismoznanci i farizeji čvrsto su uvjereni da su svi propisi i pravila koje oni izvode iz Zakona u skladu s Božjom voljom. Njihov ključ za tumačenje Zakona glasi: To je obveza, jer Bog tako želi. Isusov odgovor je drugačiji: Zakon je radi čovjeka, a ne čovjek radi zakona. Vjera u Boga je čovjeku pomoć i oslobođenje. Dok farizeji troše energiju na to da bi se izvanjski ispravno ponašali i ispunjavali svoje vjerske obveze, ,,propuštaju najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost”. Pred Bogom nema važnost vidljivi čin, nego unutarnji stav iz kojega čin proizlazi. Netko se može diviti izvanjskoj ,,čistoj odjeći”. No zar ona često nije paravan za odvraćanje pogleda, drugima ili čak samome sebi, od unutarnje nečistoće? Božji pogled prodire u unutrašnjost i nitko nije toliko čist da ne bi bio potreban Božjega milosrđa. A što smo i sami više milosrdni, to smo ,,ispravniji” u Božjim očima.
(izvor: http://www.benedictus.info/)

MOLITVA
Bože, ti koji si nam bliže no što smo sami sebi blizu, ti nas uvijek iznova pozivaš da svoje međusobno ophođenje oblikujemo po zakonu milosrđa, bez kojega ne bismo mogli opstati pred tvojim očima. Otvori nas bogatstvu svojega milosrđa, kako bismo ga poklanjali drugima kojima je neophodno potrebno. Amen.

Preporučeno

Leave a Comment