1. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 25, 4b-6.7b-9

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,

nauči me svojim stazama!

Istinom me svojom vodi i pouči me

jer ti si Bog, moj Spasitelj.

 

Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti

i ljubavi svoje dovijeka.

Spomeni me se po svojoj ljubavi –

– radi dobrote svoje, Gospodine!

 

Gospodin je sama dobrota i pravednost:

grešnike on na put privodi.

On ponizne u pravdi vodi

i uči malene putu svome.

 

Evanđelje: Mt 21, 28-32

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: ‘Sinko, hajde danas na posao u vinograd!’ On odgovori: ‘Neću!’ No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: ‘Evo me, gospodaru!’ i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?« Kažu: »Onaj prvi.« Nato će im Isus: »Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.«

 

MEDITACIJA

Što je prvog sina potaklo da ipak posluša Očev glas? Iako trenutno nije bio spreman poslušati, kasnije se odaziva Očevu glasu i vrši Njegovu volju. Djelima pokazuje da vjeruje Ocu. Drugi sin se odaziva riječima, ali ne i djelom i time zapravo ostaje na mjestu, ne kreće u vinograd, ne vrši volju Očevu. Prvi sin ostavlja „svoj posao“, svoju volju i kreće obaviti posao na koji ga Otac šalje. Očito ga je taknuo Očev glas, iako je prvi trenutak odbacio Očev poziv.

Oni koji su povjerovali Bogu, odrekli se svojih grijeha i žele ispuniti Božju volju u svom životu, bez obzira koliko su bili daleko od Boga, On će ih dovesti u svoje Kraljevstvo. Bog se spominje onih koji idu u „suprotnom smjeru“ od Njegova puta, puta u Kraljevstvo Božje, zove ih da se vrate. Bog čuje vapaj njihova srca kako to psalmist kaže „Gospodin je sama dobrota i pravednost: grešnika on na put privodi.“. (Ps 25, 8)

(izvor: http://www.dominikanke.org)

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno