11.1.2017.

by Duhos

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ps 105, 1-4.6-9
Hvalite Gospodina, prizivajte mu ime,
navješćujte među narodima djela njegova!
Pjevajte mu, svirajte mu,
pripovijedajte sva njegova čudesa!

Dičite se svetim imenom njegovim,
neka se raduje srce onih što traže Gospodina!
Tražite Gospodina i njegovu snagu,
tražite svagda njegovo lice!

Abrahamov rod sluga je njegov,
sinovi Jakovljevi njegovi izabranici!
On je Gospodin, Bog naš;
po svoj su zemlji njegovi sudovi!

On se uvijek sjeća svojega Saveza,
riječi koju dade tisući naraštaja:
Saveza koji sklopi s Abrahamom
i zakletve svoje Izaku.

EVANĐELJE; Mk 1, 29-39.
I odmah pošto iziđoše iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: “Svi te traže.” Kaže im: “Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.” I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

TIŠINA
Eh, kako je često bolna i dosadna ova tišina. Osjećam kao da gubim vrijeme šuteći. Teško je sabrati se… Ipak odlučujem šutjeti i smiriti se, jer znam, jedino u šutnji i tišini mogu čuti Njegov glas.

MEDITACIJA
I ja te Isuse tražim. Često se pitam mogu li te naći!? Kaže evanđelje: „Kad ga nađoše“, dakle našli su ga neki. I rekoše mu: „Svi te traže“. Odzvanja li ti ova rečenica u ušima? Rekao nam je jednom, tražite i naći ćete… Tražiš li Isusa? Odustaješ li od traženja? Nema ga? Gdje tražiti? Hoću li ga naći? Kako ga tražiti? Jel’ me napustio?..ili sam ja njega napustio/la? Jesam li sretan/na? Tražim li sreću u zabavi, da i ona usrećuje, al ne zadugo. Tražim li ga u prijateljima, da i kod njih je, ali i oni me napuštaju. Tražim li ga u crkvi, da, al ponekad je prazna i hladna. Tražim li ga u svakom danu, da, al ponekad nemam vremena. Ipak, nastavi tražiti Isusa u svemu. Postavljaj si ovakva pitanja i promatraj gdje si se susreo/la s Njim ili možda nisi nikada… Ostani u tišini…

ZAMOLBE
Često sam te tražio/la, ali nisam pronašla ipak ustrajem u traženju i molim te daj mi milost da te spoznam i prepoznam, pokaži mi kako da tražim, vodi me putem kojim ću te naći.
Tvoji učenici su te tražili i našli te su uputili na one koji te traže, pogledaj i dotakni sve one koji su izgubljeni, koji te ne priznaju, koji te izruguju, koji te ne vole…

Preporučeno

Leave a Comment