14.12.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 145, 1.9-13b
Slavit ću te, o Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

Nek objave ljudskoj djeci silu tvoju
i slavu divnoga kraljevstva tvoga.
Kraljevstvo tvoje kraljevstvo je vječno,
tvoja vladavina za sva pokoljenja.

TIŠINA
U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi.

EVANĐELJE; Mt 11,11-15
Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega! A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći.” “Tko ima uši, neka čuje.”

MEDITACIJA
Često se u Svetom pismu i Staroga i Novoga zavjeta naglašava činjenica Božjeg odabira pojedinih osoba koje su značajne za povijest spasenja, i to već od majčine utrobe.
Takva izvješća nas žele upozoriti na osobitost i jedinstvenost najprije tih osoba i njihova poslanja, ali nas jednako tako upozoravaju i na jednu važnu činjenicu koja vrijedi za sve ljude. Svi smo mi nastali, stvoreni od Boga, svi smo mi željni i nošeni Božjim planom i ljubavlju, da bismo pritom nastali pod srcem majke. Roditeljima je pritom darovana milost i dar da sudjeluju u tom stvarateljskom činu, ali ipak ono neponovljivo, po čemu smo osobe, duhovni, jedinstveni na svijetu, to je Bog pridržao sebi kod svakog začeća novog ljudskog bića. To je i princip života, to je tajna besmrtne duše. Vrijedno je znati da smo svi došli na svijet po planu Božje ljubavi i da nismo slučajno bačeni u ovaj vrtlog života.
Nije čudno da se istom logikom pojavljuje u Novom zavjetu Ivan Krstitelj. On je važan u počecima novozavjetnih zbivanja, a sam Isus ga je uzdizao iznad drugih dodajući ”da nema većeg rođenog od žene od Ivana”.
(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno