15.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 116,12-15.18-19
Što da uzvratim Gospodinu
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvati ime Gospodnje.

Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.
Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.

Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim,
u predvorjima Doma Gospodnjeg,
posred tebe, Jeruzaleme!

EVANĐELJE; Mk 8, 22-26
Dođu u Betsaidu, dovedu mu slijepca pa ga zamole da ga se dotakne. On uhvati slijepca za ruku, izvede ga iz sela, pljunu mu u oči, stavi na nj ruke i zapita ga: “Vidiš li što?” Slijepac upilji pogled i reče: “Opažam ljude; vidim nešto kao drveće … hodaju.” Tada mu Isus opet stavi ruke na oči i slijepac progleda i ozdravi te je mogao sve jasno na daleko vidjeti. Tada ga posla kući i reče mu: “Ne ulazi u selo.”

MEDITACIJA
Kod ovoga iscjeljenja slijepca Isus postupa iznimno brižno. Stječe se dojam kao da ga ne želi izložiti iznenadnom svjetlosnom šoku. Izdvaja ga iz mnoštva, jer sad se radi isključivo o njemu, o njegovome životu, o njegovome vidu, o njegovome spasenju. Njegove je oči dodirnuo pljuvačkom, što je gesta velike blizine i intimnosti, kao što majka ili otac jezikom dotiču i miluju djetetovu ranu te kažu: «Sve će biti dobro!» Tada Isus nježno polaže na nj ruke i on vidi. Najprije slabo. Isus osjeća da je slijepcu potrebno još više blizine, još više nježnog dodira prije no što će se usuditi posve otvoriti oči i vidjeti stvarnost onakvu kakva jest. On ga stoga ponovo dotiče. Sada je pogled jasan. Sada može ponovo vjerovati svojim očima i samostalno «sagledati» cijeli svoj život.
(preuzeto sa http://www.benedictus.info/)

Molitva
Gospodine, ako se uistinu dokraja pouzdajemo u tebe, doživjet ćemo čudo tvoje ljubavi. Ojačaj našu bijednu vjeru. Pomozi nam da sa svom čežnjom svojega srca dođemo k tebi. Amen.

Preporučeno

Leave a Comment