16.1.2017.

by Duhos

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ps 110, 1-4
Riječ Jahvina Gospodinu mojemu:
»Sjedi mi zdesna
dok ne položim dušmane tvoje
za podnožje tvojim nogama!«

»Žezlo tvoje moći
protegnut će Gospodin sa Siona:
vladaj posred svojih neprijatelja!«

»Spreman je tvoj narod u svetim odorama
za dan tvoga junaštva:
kao rosa iz krila zorina
uza te su mladi ratnici.«

Zakleo se Gospodin i neće se pokajali:
»Zauvijek ti si svećenik
po redu Melkisedekovu!«

EVANĐELJE; Mk 2, 18-22
Ivanovi su učenici i farizeji postili. I dođu neki i kažu mu: “Zašto učenici Ivanovi i učenici farizejski poste, a tvoji učenici ne poste?” Nato im Isus reče: “Mogu li svatovi postiti dok je zaručnik s njima? Dokle god imaju zaručnika sa sobom, ne mogu postiti. Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik i tada će postiti u onaj dan!” “Nitko ne prišiva krpe od sirova sukna na staro odijelo. Inače nova zakrpa vuče sa starog odijela pa nastane još veća rupa.” “I nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine. Inače će vino poderati mješine pa propade i vino i mješine. Nego- novo vino u nove mješine!”

TIŠINA
Saberi se, tiho osluškuj zvukove oko sebe, a onda ih postupno stišaj. Ostani u potpunoj tišini, pročitaj još jednom Evanđelje i poslušaj te riječi…

MEDITACIJA
On se nije bojao jesti i piti s drugima koji nisu ispunjavali društvene norme, on je bio slobodan u sebi. Nije se bojao prijateljevati s nekim neuglađenim ljudima, jer je bio siguran u sebe i svoje stavove i automatski se nije mogao navezati na te ljude. A sve to samo zato što je crpio snagu iz Božje ljubavi. Njegov bliski odnos s Ocem u njemu je gradio stabilnost i čvrstoću On je dobro poznavao sebe. Znao je tko je, što je, odakle dolazi i kamo ide. Osuđujemo mi druga društva, druge ljude koji nisu naši istomišljenici, zato što se bojimo da ne postanemo kao oni? Mislimo li da će nas drugi ljudi svojim nedoličnim ponašanjem okrenuti protiv Boga, da će poljuljati u nama sve? A kako nas onda Isus baš njima šalje?

ZAMOLBE
Gospodine, često vidim neke ljude koji su drugačiji, znam da sam i ja za njih drugačiji/a, molim te da ih ne osuđujem, molim te da naučim kako ih prihvatiti, molim te za njih. Ti si njihov otac ti ih znaš bolje nego ja, privuci ih sebi, ali neka bude volja Tvoja ne moja.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment