18. 7.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 69, 3.14.30-31.33-34
U duboko blato zapadoh,
i nemam kamo nogu staviti;
u duboku tonem vodu,
pokrivaju me valovi.

No tebi se molim, Gospodine,
u vrijeme milosti, Bože;
po velikoj dobroti svojoj ti me usliši
po svojoj vjernoj pomoći!

Ja sam jadnik i bolnik —
nek me štiti tvoja pomoć, o Bože!
Božje ću ime hvaliti popijevkom,
hvalit ću ga zahvalnicom.

Gledajte, ubogi, i radujte se,
nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite.
Jer siromahe Gospodin čuje,
on ne prezire sužanja svojih.

EVANĐELJE; Mt 11, 20-24
Tada stane prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: “Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili. Ali kažem vam: Tiru i Sidonu bit će na Dan sudnji lakše negoli vama.” “I ti, Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti! Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas. Ali kažem vam: Zemlji će sodomskoj biti na Dan sudnji lakše nego tebi.”

MEDITACIJA
‘Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas. Ali kažem vam: zemlji će sodomskoj biti na Dan sudnji lakše nego tebi.’

Proroštvo se ostvarilo. Ova tri galilejska grada pala su u zaborav i nije se znalo ni za njihov položaj. Ovo je zbiljno upozorenje svakomu od nas koji mislimo da smo pravi i besprijekorni vjernici.
Trajno se treba pitati: kako slušam Božju riječ i kako je prakticiram? Jesam li se zatvorio u neke svoje principe i stavove i tako stvorio svoju religioznost i vjeru po svojim mjerilima?
Isusova riječ uvijek je mjera i pravilo za moj život. Isus stavlja na istu razinu poganske i izraelske gradove. Traži osobni odgovor na Božju riječ i djelo.
Što je veća milost koju čovjek prima, veća je i odgovornost. Potaknuti riječju Božjom, dopustimo Gospodinu da nas preobrazi u dubini našega bića. Budimo svjesni da sreća i nesreća rastu iz našeg unutarnjeg raspoloženja. Usmjerimo svoje misli na sunčanu stranu. Ne dopustimo da našom nutrinom gospodare mračni osjećaji i strasti. Obnovimo se otkrivajući pravi smisao Božje riječi.
Ljudi trebaju Boga više nego što misle. Ali Boga moraš doživjeti, iskusiti. To se ne postiže beživotnim knjigama. Treba se smiriti, moliti, nešto napustiti. U prisnom odnosu s Bogom dobit ćeš druge oči za stvari i svakoga jutra novo srce. Gospodin želi u našim djelima i riječima otkriti svjedočanstvo kršćanske ljubavi. Prihvatimo taj izazov i već danas potvrdimo svoju vjernost Bogu koji nas ljubi i vodi putem spasenja.
fra Martin Jaković

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno