18. 8. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 136, 1-3.16-18.21-22.24 

Hvalite Gospodina, jer je dobar.
Hvalite Boga nad bogovima.
Hvalite Gospodara nad gospodarima.
On narod svoj vodaše pustinjom.
On udari kraljeve velike.
I pogubi kraljeve moćne.
I njihovu zemlju dade u baštinu.
U baštinu Izraelu, sluzi svome.
Od dušmana nas naših oslobodi.

 

EVANĐELJE; Mt 19, 3-12

Pristupe mu tada farizeji pa,  da ga iskušaju, kažu: ”Je li dopušteno otpustiti ženu s kojega god razloga?” On odgovori: ”Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. ” Kažu mu: ”Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i- otpustiti?” Odgovori im: ”Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu- osim zbog bludništva- pa se oženi drugom, čini preljub.” Kažu mu učenici :” Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se.” A on im reče: ”Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano. Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati.”

 

TIŠINA

Otkloni vanjsku buku, zastani u tišini i osluškuj što ti to danas Bog govori ?

 

MEDITACIJA

Što dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!

Vidi se Isusovo uvjerenje da se vjernici po providnosti Božjoj združuju u bračnu zajednicu. Iako su dvoje mladih često rasli daleko jedno od drugog, činjenica da su se upoznali, zavoljeli i slobodno odlučili sklopiti brak, za Isusa nije tek igra slučaja nego dar providnosti Božje. Bog ih osposobljava i zadužuje da se jednom drugom doživotno poklone i da ustraju u bračnom zajedništvu. Isus će brak vjernika uzdići na dostojanstvo sakramenta, to jest učiniti ga znakom i sredstvom milosne nazočnosti Božje. Ženidba kao sakrament nije samo obred sklapanja braka nego međusobno darivanje i prihvaćanje bračnih partnera, a to darivanje i prihvaćanje znak je Božje dobrote uprisutnjene u dobroti, ljubavi i vjernosti partnera i partnerke.

Sakramentalna ženidba te ustrajnost u vjerničkom braku također je Božji dar koji partneri trebaju ponizno moliti i zahvalno čuvati.

(preuzeto sa www.ofm.hr)

 

MOLITVA

Bože, molim te za sve ljude u braku i obitelji: da jedni drugima budu znak i sredstvo Tvoje savezničke vjernosti i ljubavi…….

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno