2.1.2017.

by Duhos

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ps 98,1-4
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.
Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

TIŠINA
Zastani u tišini i osluškuj što ti danas Bog govori.

EVANĐELJE; Iv 1, 19-28
A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: “Tko si ti?”, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: “Ja nisam Krist.” Upitaše ga nato: “Što dakle? Jesi li Ilija?” Odgovori: “Nisam.” “Jesi li Prorok?” Odgovori: “Ne.” Tada mu rekoše: “Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?” On odgovori: “Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji! – kako reče prorok Izaija.” A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: “Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?” Ivan im odgovori: “Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.” To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

MEDITACIJA
U evanđelja čitamo: „Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi? On odgovori:Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji!“, „Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.“ Ivan za sebe kaže da je samo GLAS. On nastupa samouvjereno, on otkriva svoj identitet s izraženom uvjerenošću u ispravnost svoga mišljenja i svoje vrijednosti. Jasnoćom govora izražava očitu spoznaju koja se temelji na, za njega, sigurnome sudu.
Nameće se pitanje: „Odakle Ivanu takva jasnoća i sigurnost u svoj identitet i poslanje?“ Ono što znamo o njemu, će nam pomoći u traženju odgovora: Ivan je boravio u pustinji, imao je odjeću od devine dlake, a hranom mu bijahu skakavci i divlji med. U svome nastupu je citirao proroka Izaiju, što znači da je dobro poznavao Pisma. Pustinja odnosno povlačenje u osamu kako bi se susreo sa živim Bogom, specifična odjeća i ishrana koje su odraz pokore i posta, te poniranje u Pisma; upravo je to Ivanov put otkrivanja svoga „tko sam“ i priprema za ispunjenje „svrhe vlastita života“. Koje je moje „svjedočanstvo života“?
(izvor: http://www.laudato.hr/)

ZAMOLBE
Oče, daj mi, duha molitve i zahvaljivanja da Ti u svemu vazda zahvaljujem.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment